Belföld

2009.01.19. 03:29

Kényszerű ingázás - Munka és otthon között

<b>Veszprém megye, Magyarország</b> - Megyénkben az országos átlagnál jóval többen kényszerülnek arra, hogy naponta vagy hosszabb időközönként ingázzanak a lakóhelyük és a munkahelyük között.

Győrffy Árpád

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavalyi felmérése szerint az összes megyénkbeli munkavállaló fele tartozik ebbe a körbe. Ennek a csoportnak 60 százaléka azért kényszerül az utazásra, mert lakóhelyén egyáltalán nem talál munkát. 

A többiek a képzettségüknek megfelelő munkáért, a magasabb fizetésért, a biztosabb előrelépési lehetőségért, a nagyobb megbecsülésért vagy más okok miatt választják az életükből, szabadidejükből akár napi két órát is elrabló utazást. 

A gazdaság napi működésében is egyre jobban érezhető válság miatt különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek az ingázók, hisz azonos feltételek esetén a munkáltatók elsőként azoktól vállnak meg, akik többe kerülnek, vagy a távolság, a közlekedési lehetőségek hiányosságai miatt nem annyira lehet számolni velük rendkívüli helyzetekben. 

Mai összeállításunkban az ingázást járjuk körül. A statisztikai adatok mellett megszólaltatjuk az érintetteket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!