Belföld

2010.08.31. 17:20

Képekkel a tüdőrák ellen

Veszprém - Új, csúcstechnológiájú, digitális tüdőszűrő készülékkel végzik ezentúl a megyei tüdőgondozóban a szűrővizsgálatokat. A mintegy hatvan millió forintba kerülő berendezést a veszprémi önkormányzat finanszírozta.

Martinovics Tibor

A készülék egy elavult röntgengépet vált, általa a korábbiaknál lényegesen biztonságosabb, gyorsabb szűrés szavatolható,  ráadásul sokkal kisebb sugárdózissal.

- A képeken a kezdődő tüdőrákot is észlelni lehet. A készülék  óriási előrelépést jelent a betegellátásban - fogalmazott dr. Tótth Árpád a megyei kórház stratégiai igazgatója.

Debreczenyi János polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat ezzel a lehető legjobb megoldást biztosította a megye lakóinak. Lasztovicza Jenő a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: ezúttal a város közvéleményét figyelembe véve történt a fejlesztés.

 

Kevesebb sugárdózis, pontosabb és gyorsabb képalkotás

A kötelező tüdőszűrés az egykor népbetegségnek számító tbc miatt indult el az országban még az ötvenes években. Azóta sok minden változott, a tbc-t ugyan nem sikerült teljesen felszámolni, de előfordulása elenyésző. Megszűnt a kötelező szűrés is, a program gyakorlatilag vergődik. Ezzel együtt a légúti megbetegedések, illetve a tüdőrákosok száma évről évre nő.

A tüdőrák a leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés, vezető daganatos halálozási ok Magyarországon. Évente mintegy nyolcezer új betegnél észlelik (a megyében háromszáz), és a tendencia folyamatosan nő. A tumorok felében a diagnózis után már csak tüneti kezelés lehetséges. A betegek csupán harmada operálható, a gyógyulási arány alig éri el a tizenöt százalékot. Pedig tulajdonképpen megelőzhető lenne a betegség: az elváltozás korai felismerése érdekében rendszeres szűrővizsgálatokra volna szükség, és nincs mit szépíteni, abba kellene hagyni a dohányzást, hiszen a tüdőrákosok kilencven százaléka dohányos.

Jelenleg a tüdőszűrés nem kötelező, a vizsgálaton való részvétel mindenki saját belátására van bízva, ráadásul a helyenként elavult röntgengépek miatt egyfajta bizalmatlanság is kialakult a társadalomban, így volt ez Veszprémben is, ahol most egy több mint húszéves készüléket cseréltek le.

 

- Egyértelmű, hogy valamit tenni kell, mert míg 1990-ben kilencvenszázalékos volt a tüdőszűrésen való részvétel, tavaly alig haladta meg az ötven százalékot. A diagnosztika sarkalatos pontja a szűrés. Hatalmas különbség van a kiszűrt betegek és a már panaszokkal jelentkezők között. A korai, még tünetmentes daganat felismerése jóval nagyobb esélyt ad a gyógyulásra. Az új készülékkel bármilyen mellkasi elváltozás észlelhető, a vizsgálat ráadásul jóval kevesebb sugárdózissal jár, egyáltalán nem jelent terhelést a szervezetre - vélekedik dr. Medgyasszay Balázs.

A megyei tüdőgondozó szakmai igazgatója hangsúlyozta: a tüdőgondozóban a szűrés előjegyzés nélkül, térítésmentesen kérhető. Az új géppel gyakorlatilag rossz kép nem készíthető, így megszűnnek a korábban bosszúságot és esetenként riadalmat okozó visszahívások is.

- Az új készülékkel készült felvételek egy központi archívumba kerülnek, azokat a tüdőgondozóban, illetve a megyei kórházban egyaránt látják a szakemberek. Ez a korábbi helyzethez képest nagy előrelépés, hatékonyabb lett a betegellátás - mondta dr. Tótth Árpád, a megyei kórház stratégiai igazgatója.

- Nem vagyok nyugodt a tbc-vel kapcsolatban sem. Igaz, hogy jelenleg elenyésző az előfordulása, de ez  változhat, főleg, ha továbbra is alacsony lesz a szűréseken való részvétel. Az a baj, hogy a tüdőben nincs érzőideg, nem produkál semmilyen tünetet. Ha elveszítjük a tüdőnk hatvan százalékát, azzal is tudunk létezni. Így a betegek sokszor csak a végső stádiumban kerülnek orvoshoz, amikor már csak a fájdalmakat tudjuk enyhíteni. Ezért lenne fontos a szűrőprogram felélénkítése. Az új digitális készüléktől azt is várjuk, hogy nagyobb lesz a bizalom a vizsgálatok iránt, és eljönnek a harminc év fölöttiek évente egy szűrésre - jegyezte meg Medgyasszay Balázs főorvos. 

 

Szűrőbusszal sokkal könnyebb

Egy modern szűrőbusz járja a megye településeit, biztosítva ezzel a legkisebb falvakban is a tüdőszűrés lehetőségét. A mobil szűrőállomáson évente mintegy harmincötezer felvételt készítenek, ezek mindegyike ugyanabba az archiválási rendszerbe kerül, mint ahová a tüdőgondozóban, illetve a megyei kórházban készült digitális képek. 

- A mobil szűrőállomás nagyon fontos, hiszen azzal, hogy a helyszínre visszük a szűrés lehetőségét, jelentősen nő a részvételi arány. A helyi háziorvosok közreműködése is sokat jelent. Egyértelmű, a szűrőbusznak köszönhetően a kisebb településeken lényegesen többen vesznek részt a vizsgálaton, mint a nagyobb városokban - közölte  dr. Medgyasszay Balázs tüdőgyógyász főorvos, aki hangsúlyozta, harminc és hetvenöt év között évente mindenkinek ajánlatos lenne tüdőszűrésre elmenni.

 

Már jó pár éve annak, hogy felhagytak a tüdőszűrésre invitáló értesítések kézbesítésével az országban. Minden rémisztő halálozási adat és statisztika ellenére nem kötelező a vizsgálat. Mint azt szép hivatalosan mondják: ezzel kapcsolatban az egyének egészségtudatosságára bízták a döntést. Mindenki maga mérlegelheti, megy szűrésre vagy sem.

Kapásból le is csökkent a részvételi arány a felére, aztán már nem olyan meredeken, de tovább lanyhult az érdeklődés, főleg a harmincas-negyvenes korosztályban. Mindenesetre a szakemberek állítják, harminc év fölött indokolt lenne évente egy szűrés, a dohányosoknak pedig egyenesen életmentő műveletként szolgálna. Hát ennyi. Szűrőprogram nincs, márpedig ami nem kötelező, az nem létezik - foglalható össze a magyar mentalitás, az egészségtudatosságot meg inkább hagyjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!