Belföld

2011.02.16. 18:10

Kész átverés? - Nyelvvizsga garanciával?

Veszprém - Telefonon kereste meg olvasónkat egy nyelviskola ügynöke, aki garantáltan sikeres nyelvvizsgát ígért, mondván, előre megszerzik a kérdéseket és begyakorolják a válaszokat.Több panasz is érkezett a Nyelviskolák Szakmai Egyesületéhez gyanús nyelviskolákkal kapcsolatban.

Munkatársainktól

Sipos Júlia főtitkár lapunknak hangsúlyozta: kizárt dolog, hogy bárki is előre hozzájusson a tesztlapokhoz. Tehát garantált sikert ígérni, azzal hitegetni az ügyfelet, hogy előre megmondják a kérdéseket, csalás. A gyanús iskolák kiszűrésére az egyesület annyit tehet, hogy felhívja a figyelmet rájuk. Egyébként mintegy 150 nyelviskola van a piacon, gond közülük csak néhánnyal van. A jelenlegi törvényi szabályozás szerint a regionális munkaügyi központok ellenőrizhetik a felnőttképző cégeket. Dr. Hock Ildikó, ismert veszprémi nyelvtanár azt tanácsolja, kisvárosban, ahol egy-egy iskola híre pillanatokon belül elterjed, érdemes ismerősöktől tájékozódni.




A Nyesze segít kiszűrni a gyanús pénznyelő tanfolyamokat



Jó üzlet a nyelvtanítás, főleg, hogy diplomához, felvételi ponthatárok eléréséhez elengedhetetlen a nyelvvizsgabizonyítvány. Rámenős módszerekkel, telefonon toboroznak hallgatókat egyes nyelviskolák. Otthon hívogatják a kiszemelt ügyfelet, könnyűszerrel megszerezhető papírt ígérnek.
Neve elhallgatását kérő olvasónk szerint az egyik nyelviskola képviselője, mintegy cinkosan, lehalkított hangon szinte garantálta neki a nyelvvizsgát, mondván, akkreditált vizsgáztatóhelyként előre hozzájutnak a tesztlapokhoz, így van idejük jól begyakorolni a válaszokat a tanárral. Olvasónk szerint, ha így van, akkor ez szimpla csalás. Utána- nézett a szóban forgó cégnek, egy fogyasztóvédelmi honlapon három bejegyzésben is foglalkoztak vele, más-más, de igencsak elmarasztaló témákban.

Mit lehet tenni a gyanús nyelviskolákkal, kérdeztük Sipos Júliától, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (Nyesze) főtitkárától, illetve megyei szakemberektől.
- Kizárt, hogy bárki is előre hozzájusson a tesztlapokhoz - jelentette ki Sipos Júlia. Futár viszi a vizsga napján a tesztlapokat a helyszínre, a hallgatók előtt nyitják fel a borítékot. Tehát garantált sikert ígérni, azzal hitegetni az ügyfelet, hogy előre megmondják a kérdéseket, csalás. A gyanús iskolák kiszűrésére az egyesület annyit tehet, hogy felhívja a figyelmet rájuk.

 



Rossz jel, ha rámenősen, telefonon toboroznak, ügynökökön keresztül hívogatnak otthon. További intő jel, ha szinte áttekinthetetlen, apró betűs szerződést akarnak aláíratni a hallgatóval, amelytől elállni csak az ügyfél kárára lehet. Olyan példát említ, amikor a hallgató csalódott a tanfolyam színvonalában, nem azt kapta, amit ígértek neki, ezért otthagyta. Ennek ellenére egy év múlva felszólította a nyelviskola, hogy fizesse ki a tanfolyam árát, most már kamatostól. A bíróság, az aláírt szerződés alapján a nyelviskola javára döntött, a tartozást havonta vonják a pórul járt hallgató fizetéséből.

Kérdésünkre, hogy ki ellenőrzi a nyelviskolák tevékenységét, illetve, ki működtethet nyelviskolát, Sipos Júlia elmondta: a jelenlegi törvényi szabályozás szerint csupán bejelentési kötelezettsége van a nyelvtanításra létrehozott cégnek. A regionális munkaügyi központ a felügyeleti hatósága ezeknek a felnőttképzésre szakosodott cégeknek, s mint ilyen, bármikor ellenőrizheti őket. Azonban, a tapasztalat szerint a munkaügyi központ nem a tevékenységet, hanem a papírok meglétét ellenőrzi.

Hogy valaki milyen színvonalon oktat, hogy a tanárok mennyire felkészültek, megfelelőek-e a módszereik, ezt hivatalosan senki nem ellenőrzi. A nyelviskolák minősítése azonban egyfajta  garancia lehet. Hangsúlyozta, a hazánkban működő több száz nyelviskola közül csupán néhánnyal van gond.
A telefonos marketing egyfajta értékesítési technika, azon kívül, hogy sokan nem szeretik, önmagában semmi baj nem lenne vele - fogalmazta meg véleményét lapunk kérdésére Benke Brigitta, egy céges tanfolyamokra szakosodott  balatonfüredi nyelviskola vezetője. 

 



A gond az, hogy a legtöbb esetben ez a fajta direkt marketing arra enged következtetni, hogy az iskola nagyobb hangsúlyt fektet az értékesítésre, mint az oktatás színvonalára. A füredi nyelviskola vezetője azt mondja, hogy soha nem hirdetné iskoláját ilyen módon, mert ez nagyon sok embert elriaszt, hiszen zaklatásnak érzik.  Fontos az, hogy tájékoztassuk az embereket arról, hogy létezünk,  de rátukmálni nem szabad senkire semmit. A másik sarkalatos probléma a szerződés, melyet néhány nyelviskola kínál, előfordul sajnos az, hogy az ígéretek ellenére kibújnak a kötelezettségek alól, és ez esetleg csak az apró betűs részből derül ki.
 
Benke Brigitta hozzáteszi azt is, nem kell komolyan venni, ha egy iskola látatlanban nyelvvizsga-bizonyítványt ígér, mert egy tanfolyam sikere a befektetett munkán, valamint a tanár és a diák együttműködésén múlik, erről pedig látatlanban nyilatkozni lehetetlen. A füredi nyelviskola vezetője éppen ezért minden diákjának három próbaórát kínál, ezalatt kiderül az, hogy a tanuló nyelvi szintjének megfelelő-e a tanfolyam, valamint az is, hogy a tanár stílusa mennyire fekszik a diáknak.
 
- Veszprémben, illetve a megye más településein  mivel mindegyik tulajdonképpen kisváros - gyanakodnunk kell, ha egy cég telefonon keresi meg a potenciális nyelvtanulókat, valamint, ha biztos sikert ígér - fogalmazott dr. Hock Ildikó nyelvpedagógia-szakértő, egy veszprémi nyelviskola vezetője.
 
- Gyanúsak lehetnek továbbá a nagy akciók, hiszen sokszor a csábító árengedmények után is drágább egy-egy tanfolyam, mint más iskolákban, valamint az az ígéret, hogy biztosan nyelvvizsga-bizonyítványt fog szerezni a diák, mivel ez minden szakmai alapot nélkülöz. Sajnos a szakmai szervezeti tagság és az akkreditáció sem garancia a stabil, jó minőségre  teszi hozzá a szakember.

 



Ezért, mivel egy kisvárosban ismerik egymást az emberek, egy-egy iskola vagy bármilyen vállalkozás híre pillanatokon belül elterjed, érdemes ismerősöktől, barátoktól tájékozódni. A szakember óva int továbbá mindenkit attól, hogy előre befizesse  a tanfolyam díját  mely akár százezer vagy több százezer forintra is rúghat , amíg jóformán azt sem látta, hogy létezik-e az iskola. Dr. Hock Ildikó is a stabil, megbízható színvonalban hisz, ezért különösen fontosnak tartja azt, hogy az általa alapított nyelviskolában minden diákra egyenként odafigyel- jenek, tanácsokkal lássák el.

Napjainkban több ezer hazai egyetemista külföldön tanul, sokan a diploma után kint vállalnak munkát. De itthon is sok cégnél az angol vagy a német szinte a második hivatalos nyelvnek számít a külföldi tulajdonosok, illetve az üzleti kapcsolatok miatt. Valóban meg kell tehát tanulni leg- alább egy idegen nyelven társalgási szinten  beszélni annak, aki boldogulni akar az életben. Pláne, ha a turizmusban dolgozik.
 
Két felsőfokú nyelvvizsgával helyezkedett el a balatonfüredi Annabella Hotelban Mayer Orsolya. Főleg iskolai kereteken belül tanulta az angolt és a németet, ami arra elegendő volt, hogy a papírokat megszerezze, viszont igazából nem tették lehetővé, hogy a gyakorlati nyelvtudást megszerezze. Ez pr-előadóként sokszor hiányzik a munkája közben, hiszen az értékesítés során gyakran tárgyal külföldi ügyfelekkel, tölt fel külföldi honlapokat. A német nyelvvizsgára egy nyelviskolában készült fel, azt mondja, egy ismert iskolát választott, és nem is csalódott a minőségben.  

 

 

 

 

Több mint gyanús telefonos ajánlat

- Megkeresett telefonon egy nyelviskola képviselője, hogy felajánlja szolgáltatásait. Agyondicsérte tanfolyamaik minőségét, rugalmasságát. A
telefonbeszélgetés csúcspontja, mintegy mézesmadzagja az a pont volt, amikor cinkosan lehalkított hanggal azt is elárulta, hogy szinte garantálják a nyelvvizsga sikerességét. Mindezt úgy, hogy akkreditált nyelvvizsgáztatóként még a vizsgaidőpont előtt hozzájutnak  a tesztlapokhoz - mesélte olvasónk, aki gyanút fogott és utánanézett a cégnek.


 




Szerintem

A könnyű sikert ígérő nyelviskolák helyében én nem fárasztanám magam mindenféle tudományosnak látszó ígéret kidolgozásával, sőt, némi jól hangzó szakzsargon elsajátításával sem, egyszerűen világgá kürtölném azt, hogy feltaláltam egy mágikus tölcsért, amit előző éjszaka feltöltünk a kívánt nyelv szókincsével és nyelvtani szabályaival, majd ezt másnap reggel, éhgyomorra a delikvens füléhez illesztjük és belecsorgatjuk a tudást. Valahogy az az érzésem, hogy még erre az ajánlatra is lenne jelentkező. Mert annyira, de annyira jó lenne hinni benne, hogy lehet észrevétlenül, mindenféle különösebb erőfeszítés nélkül, esetleg pusztán a horribilis tanfolyamdíj befizetésével nyelvet elsajátítani. Egyik napról a másikra, hipp-hopp.
Sokéves nyelvtanári tapasztalatom alapján azt hiszem, hogy ki merem jelenteni: sajnos nem lehet.

Gaál Julianna
[email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!