Belföld

2012.04.10. 10:57

Komoly károkat okozott a hideg a gyümölcsösökben

Az elmúlt két nap hideg éjszakája az elsődleges felmérések szerint a tavalyinál is nagyobb pusztítást okoztak a gyümölcsösökben - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

MTI

A FruitVeB elnöke közölte: az ország hat térségéből - Zalától a Dél-Alföldig - mindenhonnan olyan jelzéseket kapott, hogy a vasárnapról hétfőre, illetve a hétfőről keddre virradó éjszaka nagy károkat okozott országszerte a gyümölcsösökben. Hozzátette: főként a hétfőről keddre virradó éjszakán keletkezett nagy kár.

Mivel úgynevezett szállított fagyról volt szó, azaz nemcsak az ország egyes területeit, régióit érte kár, hanem egész területét - gyakorlatilag technológiai eszközökkel lehetetlen volt a védekezés. Emellett az erős fagy - mínusz négy-mínusz kilenc Celsius fok - az egész ország területét érintette - mondta Mártonffy Béla.

A károkat a szakemberek folyamatosan mérik fel. Azokat várhatóan a jövő héten összesítik. A tényleges károkról pedig ezt követően lehet majd teljes képet alkotni - jelezte a FruitVeB elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!