Belföld

2012.02.23. 15:21

Közel százmilliárdot bukott a bankszektor

A bankszektor 13 év után veszteségessé vált 2011-ben, a szektor összesített adózott eredménye mínusz 92,6 milliárd forint volt tavaly a 2010. évi 12,3 milliárd forint nyereség után - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) gyorselemzéséből.

MTI

A felügyelet honlapján megjelent előzetes adatok alapján 2011 negyedik negyedévében 149 milliárd forint veszteséget szenvedett el a bankszektor. Az eredmény utolsó negyedévi kedvezőtlen alakulásában a végtörlesztéssel összefüggő veszteségek játszottak meghatározó szerepet, az év egészét tekintve azonban a nemteljesítő állományra képzett tartalékoknak volt a legjelentősebb negatív eredményhatása.

A bankszektor adózás előtti vesztesége 46,5 milliárd forint volt 2011-ben, az előző évi 34,4 milliárd forint nyereséggel szemben.

A kamateredmény enyhén csökkent: 861,6 milliárd forintra az előző évi 865,7 milliárd forintról. A nem kamateredmény az előző évi 179,4 milliárd forintról 276,5 milliárd forintra nőtt. Ezen belül az egyéb nem kamateredmény soron - ahol a megfizetett különadó is szerepel - elszámolt veszteség 289,4 milliárd forintra csökkent tavaly a 2010. évi 341,4 milliárdról.

Az értékvesztés és kockázati céltartalékképzés 528,3 milliárd forintra nőtt 2011-ben az előző évi 377,1 milliárd forintról.

A bankok összesített mérlegfőösszege 2011. december végén 28.906 milliárd forint volt, 2,8 százalékkal (781 milliárd forinttal) csökkent 2010 végéhez képest.

A bankok portfóliójának minősége 2011 negyedik negyedévében jelentősen tovább romlott, amiben a végtörlesztés is szerepet játszott, hiszen - tekintettel arra, hogy csak nem lejárt hitel kerülhetett végtörlesztésre - csökkentette a jobb minőségű hitelek állományát, és így arányát a portfólión belül. Emellett a negyedik negyedévben mind az összes hitelen, mind a lakossági hiteleken belül nőtt a késedelmes hitelek részaránya, különösen a 90 napot meghaladó késedelmes hiteleké.

Az elemzés szerint jelentős portfólióminőség javulást eredményezhet a háztartási hitelek esetében a bankszövetség és a kormány közötti megállapodás, továbbá a súlyosan késedelmes tételek növekedésének lassulása várható a következő negyedévben.

A PSZÁF gyorselemzése arra is kitér, hogy a háztartások az év végén általában jelentős volumenű betétet helyeznek, és ez a tendencia nem változott tavaly sem. A háztartások hitelintézeti betétállománya annak ellenére nőtt decemberben 1,4 százalékkal, hogy ebben a hónapban a háztartások a hitelintézeteknél és a pénzügyi vállalkozásoknál 129 milliárd forint összegben hitel igénybe vétele nélkül végtörlesztettek. A hitelintézetek 2011. decemberi betétállomány növekedése nominálisan csak mintegy 30 milliárd forinttal maradt el a 2010. decemberi hitelintézeti betétnövekménytől. A felügyelet szerint ez azt valószínűsíti, hogy a kiváltó forint hitel igénybevétele nélkül végtörlesztők nagyobbrészt nem a betéteikből finanszírozták a végtörlesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!