Belföld

2009.03.10. 03:26

Közepes hivatalok

<b>Székesfehérvár</b> - Az önkormányzati szervek összességében közepes színvonalon látták el az államigazgatási feladataikat, a korábbi évekhez képest alig tapasztalható előrelépés, rögzíti a Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal tavalyi évet értékelő beszámolója.

Győrffy Árpád

A dr. Gelencsér József hivatalvezető által jegyzett anyag szerint az önkormányzati szerveknél megtartott ellenőrzések során kirívó jogszabálysértést nem tapasztaltak. 

Az elsőfokú eljárások, döntések alapvetően megfeleltek a jogszabályi előírásoknak, ugyanakkor jellemző, hogy a jegyzők nem folytatnak tervszerű hatósági ellenőrzéseket és rendre elmarad a döntések végrehajtása is. 

A közepes teljesítmény okai között a köztisztviselők körében zajló jelentős fluktuációt és főleg a kisebb településeken az ügyintézők végzettségéhez képest túlságosan szélesre szabott feladatkört említik. 

A színvonalasabb munka érdekében különösen indokoltnak tartják a jegyzői hatáskörök felülvizsgálatát. 

Ennek keretében a kisebb települések jegyzőitől elvennék a nagyobb szakértelmet igénylő feladatokat, valamint a fokozottabb hatósági fellépést igénylő ellenőrzési, végrehajtási jellegű hatásköröket, s azokat a kistérségi székhelytelepülés jegyzőjéhez telepítenék. 

A beszámoló külön is szól egyes részterületekről. Az elsőfokú építésügyi hatóságokról például rögzíti, hogy azok a jogszabályok állandó vál- tozása ellenére is megfelelő színvonalon látták el feladataikat. A fellebbezéssel támadott elsőfokú döntések majdnem 50 százaléka törvényesnek bizonyult.

A jegyzők szabálysértési munkáját kiegyensúlyozottnak, ám csak közepes színvonalúnak minősíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!