Belföld

2010.01.18. 03:27

Középutas költő - Korának nagyjai közt emlegették Endrődi Sándort

Veszprém - A megyeszékhelyen született költőre, Endrődi Sándorra emlékeztek szombaton a róla elnevezett lakótelepen felállított szobránál.

Mátyus Tamás

Endrődi születésének százhatvanadik és halálának kilencvenedik évfordulóján a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság megyei tagozata szervezett közös ünnepséget.

A baráti kör vezetője, Heiter Sándor köszöntője után Kanyár Erika, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság megyei alelnöke elevenítette fel Endrődi munkásságát. - Elismert, méltán szeretett ember volt, mindemellett remek költő, műfordító és irodalomtörténész - emelte ki beszédében az alelnök.

Elmondta, az 1848/49-es szabadságharc utáni évtizedekben Endrődi nem kötelezte el magát a szélsőségek iránt, mind politikailag, mind művészetében megmaradt a középútnál.

Hozzátette, a korabeli közvélemény a legnagyobbak közt emlegette Endrődi Sán- dor nevét. Beszéde után Galyas Cintia, a Padányi Bíró Márton Gimnázium tanulója szavalta el Endrődi egyik versét, majd a szobornál elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!