Belföld

2009.02.07. 03:29

Legyen-e világörökség?

<b>Balatonkenese</b> - Legyen-e a világörökség része a Balaton, hogyan tartható fent a természet és a fejlesztések közötti kényes egyensúly, horgászat, halászat, csapadékvíz-elvezetés, szennyvíz, vasúti közlekedés - többek között ezek az aktuális kérdések merültek fel tegnap a faluházban megrendezett fórumon.

Kiss Nikolett

- Meg kell őrizni ezt a csodálatos tájat, ugyanakkor fejleszteni kell, ha pezsgő idegenforgalmat akarunk. Meg kell találni azt a keskeny mezsgyét, ahol minden érdek érvényesül - kezdte dr. Suchman Tamás

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke elmondta azt is: a Balaton megérdemelné, hogy önálló fejlesztési régió legyen, ám erre legkorábban a következő, 2013-tól kezdődő ciklustól lehet lehetőség. 

A tó világörökséggé nyilvánításával kapcsolatban kifejtette: csak akkor lehet ez sikeres történet, ha mindnyájan megértjük, mi ebben a tartalom, és minden település megtalálja benne a maga arcát .

- Komoly döntés ez, hogy egyáltalán pályázzunk-e - tette hozzá dr. Bóka István országgyűlési képviselő, a BFT világörökséggel foglalkozó csoportjának tagja. 

El kell dönteni, hogy az egész régió vagy csak bizonyos részei pályáznak, de előtte meg kell tudni, milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár ez a cím. 

A képviselő szerint a Balaton-törvény és a nemzeti park szigorú előírásai miatt lehet, hogy a régió a kötelezettségeket könnyedén teljesítené. 

A törvényre utalva hozzátette: a parttól távol eső települések csatornázási kérdésénél sokkal nagyobb problémát jelent a Balatonnál a csapadékvíz elvezetése, erre nem koncentrál senki, holott ez a legnagyobb vízsszennyezési forrás. 

Nagy Jenő
országgyűlési képviselő is óvatosságra int a világörökségi címmel kapcsolatban: álmodni jó, de nehogy elszálljunk - fogalmazott. 

Rosta Sándor,
a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke a Balaton saját gasztronómiáját hiányolta, és kiemelte: a jelen gazdasági helyzetben nagy figyelmet kell fordítani a vendégek fogadására, megtartására. 

Szó esett még a balatoni horgászok problémájáról és a vasút minősíthetetlen állapotáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!