Belföld

2012.05.21. 13:53

LMP: Bonyolultabbá és igazságtalanabbá vált az adórendszer

Budapest - Az LMP véleménye szerint az adórendszer sokkal bonyolultabbá és igazságtalanabbá vált, mint korábban bármikor - jelentette ki hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor. A párt visszaállítaná a többkulcsos adórendszert, amit egyszerűbbnek és könnyebben kezelhetőnek tartanak.

MTI

A politikus hangsúlyozta, hogy körülbelül egy millióan az utolsó napra hagyták az adóbevallásuk elkészítését. Szavai szerint ezt okozhatta az is, hogy az adórendszer sokkal bonyolultabbá és igazságtalanabbá vált, mint amilyen korábban bármikor volt. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy csupán az adózók öt százalék tudta az egyszerűsített, "söralátét méretű" bevallást választani.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az adóbevallásokból eltűnt  650.-es és 651.-es sor, ami nagyon sok önbevallónak okozott komoly problémákat. Kérdésesnek nevezte, hogy a NAV-tól valaki vállalja-e a felelősséget ezért a hibáért.

Annak a véleményének is hangot adott, hogy a következő esztendőtől, ha bevezetik a tranzakciós adót, akkor "valószínűleg már az adófizetés után is adót kell fizetni", mert a terhet a pénzintézetek áthárítják majd a lakosságra.

Pártjuk javaslatait ismertetve elmondta, hogy, visszaállítanák többkulcsos adórendszert, amit egyszerűbbnek és könnyebben kezelhetőnek tartanak. Hozzátette, az átlag alatt keresők pluszjuttatásokat kapnának, miközben az alacsony képzettségű munkavállalók és a hátrányos helyzetű térségekben dolgozók járadékait csökkentenék.

Úgy tűnik, hogy elindult a jogászkodás, az érdemi szembenézés pedig elmaradt - mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy valószínűleg nem áll majd fel az úgynevezett oligarchabizottság. Ha a kormányoldal úgy látja, hogy "a Fidesz-közeli nagyvállalkozóknak, oligarcháknak nem jutott több a mézesbödönből, akkor nyugodtan szembenézhetnének a tényekkel (...), de valószínűleg vaj van a fülük mögött és ezért próbálják elodázni a bizottság felállítását" - jelentette ki. Hozzátette, a fideszes Lázár János szavaiból arra következtet, hogy a házbizottság sem fogja jóváhagyni a testület felállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!