Belföld

2012.04.10. 06:49

Locsolkodás vödörrel

Várpalota - Egy-egy vödör vízzel locsolták meg a Cserregő Néptáncegyüttes hölgytagjait a csoport korán kelő legényei.

Szabó Péter Dániel

Tízéves hagyomány az országszerte ismert és elismert várpalotai néptáncegyüttesnél, hogy húsvéthétfőn a férfi tagok felkerekednek, s lovas kocsira pattanva keresik fel az őket finom süteménnyel és piros tojással váró hölgyeket. Az együttes hölgytagjai annak ellenére is örömmel várták a népviseletben érkező fiúkat és férfiakat, hogy kölni helyett egy-egy vödör vízzel locsolták meg őket.

Idén összesen nyolc háznál mintegy kéttucatnyi lány kapott a vödörnyi hideg áldásból. Újdonság volt, hogy a táncegyüttes férfitagjai, mintegy beavatásként fiatalabb társaikat is magukkal vitték a körútra. Az ifjak pedig nagy kedvvel vetették bele magukat a hagyományőrzésbe, s gondoskodtak arról,   hogy egy évig ne "hervadjanak el" a lányok.


A jó hangulatú locsolkodásról természetesen a tánc sem hiányozhatott. A legények már a reggeli körút során ropták, ám délután a cserregős hagyományoknak  megfelelően szalonnasütéssel egybekötött táncházat is tartottak egy családi háznál. Az 1985-ben alakult, jelenleg óvodás, kisiskolás (Rece fice), ifjúsági és felnőtt csoportot (Szélrózsa) működtető néptáncegyüttes folyamatosan részt vesz hazai és külföldi fesztiválokon, néptánctalálkozókon. Produkcióikkal több alkalommal jártak már Olaszországban, de képviselték a magyar néptánckultúrát Németországban, Ausztriában, Horvátországban, Romániában, Törökországban és Finnországban is.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!