Belföld

2010.07.28. 12:13

Magyar Nagydíj: Mogyoród felkészült a Forma-1 miatti hétvégi rohamra

Mogyoród - Egyebek mellett a Hungaroringre kitelepülő árusok szakszerű eligazításával, a megnövekedett szemétmennyiség elszállításának megszervezésével, a helyi közlekedés ésszerűsítésével, illetve elsősegély hely felállításával készül Mogyoród önkormányzata a hétvégi Magyar Nagydíjra - közölte az igazgatási iroda vezetője szerdán az MTI-vel.

MTI

A szervezőbizottsági tagként is dolgozó Szilágyi Mária elmondta: noha a Forma-1 Magyar Nagydíj szervezője nem Mogyoród, hanem a Hungaroring, a 6200 lakosú Pest megyei település minden tőle telhetőt megtesz, hogy a világ számos pontjáról a hétvégi futamokra érkező körülbelül 100 ezer vendég a legjobb „színben” lássa a falut, s hírét vigye Mogyoródnak. E cél érdekében tiszta, rendezett utcakép, a hétköznapokon megszokottnál lényegesen több szemetes edény, a forgalmasabb csomópontokon jó néhány mobil WC, a falu közepén pedig elsősegély hely fogadja a sportrajongókat.

Az irodavezető hozzátette: eddig körülbelül 70 vállalkozó kért kitelepülési engedélyt, de tapasztalatai szerint pénteken megugrik majd a jelentkezők száma - várhatóan 100-an árulják majd portékájukat a versenypálya mellett. A csak 10 százalékban helyi vállalkozók legalább fele „vendéglátós”, de kempingeztetők, parkoltatók, illetve ruha- és ajándékárusok is jelezték részvételüket. 

A korábban gyakori büntetések megelőzése érdekében a mogyoródi önkormányzat az ellenőrzéseket folytató 8- 10 szakhatóság legfőbb elvárásait tartalmazó úgynevezett egységcsomagot állított össze a kitelepülő árusok számára - hangsúlyozta Szilágyi Mária, aki szerint Mogyoródnak alig származik plusz bevétele. Mivel a távolabbról érkező vendégek zöme Budapesten száll meg, elvétve fizetnek a helyieknek idegenforgalmi adót, s az árusok adóforintjai sem a mogyoródi kasszát gyarapítják. 

Az irodavezető beszélt arról is, hogy nem számítanak prostituáltak „látványos”megjelenésére - érdekképviseletük vezetője sem tavaly, sem az idén nem kezdeményezett egyeztetést az önkormányzattal -, ettől függetlenül néhány örömlány biztosan ott lesz a Hungaroringen, noha bájaik árulása tiltott tevékenységnek számít - közölte Szilágyi Mária.

A Forma-1 Magyar Nagydíj idejére a versenyek helyszínére vezető utak mentén idén is forgalmi változtatásokat léptet életbe az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK). Emiatt a szokásosnál hosszabb menetidőre lehet majd számítani Budapest és Gödöllő között szombat és vasárnap délelőtt, valamint csütörtök délután, a boxlátogatás idején. Változás az elmúlt évekhez képest, hogy hétfőn átadták az M31-es autópálya-szakaszt, így ezen is megközelíthető a Hungaroring. A több hullámban oda- és vissza közlekedők miatt az M3-as autópályán és az M0-ás körgyűrűn zsúfoltságra kell készülnie az arra autózóknak. A rendőrök a forgalom irányításával, a mogyoródiak a települési utak egy részének egyirányúsításával járulnak hozzá a rendezvény zavartalan lebonyolításához.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!