Belföld

2017.08.14. 07:50

Magyarországon vizsgálják a párizsi terrorista kapcsolatait

Francia kérésre tovább vizsgálják a magyar hatóságok a terrorista Salah Abdeslam magyarországi kapcsolatrendszerét. Mindenkit megpróbálnak azonosítani, akivel csak egyszer is kapcsolatba került a Belgiumban élt, francia születésű férfi.

Abdeslam a 2015-ös migránshullámmal hazánkba érkező ISIS-terroristák közül tizenhármat bizonyítottan Nyugat-Európába szállított. Az Iszlám Állam Szíriában kiképzett terroristái 2015-ben három nyugat-európai terrortámadásban vettek részt, és a migránsútvonalat feltérképező algériai Bilal C., a belga Ayoub El Khazzani, valamint Abdeslam kivételével valamennyien életüket vesztették - írja a Magyar Idők.

Abdeslamon 2016 márciusában rajta­ütött a belga különleges kommandó. Tavaly áprilisban kiadták Franciaországnak. A terrorista jelenleg is vizsgálati fogságban van, terrorizmus miatt életfogytiglani börtön vár rá, így fogsága még évekig eltarthat bírósági ítélet nélkül.

A francia hatóságok nem hagytak fel a terrorszervezet teljes felderítésével, így újabb információk beszerzését kérték több államtól, Belgiumtól és Magyarországtól is.

A magyar hatóságok operatív nyomozásának konkrétumai titkosak, de az Abdeslam-terrorcsoportról több információ már nyilvános, mint például az, hogy mind a tizennégyen részt vettek a 2015. november 13-án Párizsban, illetve a 2016. március 22-én Brüsszelben elkövetett terrorcselekmények előkészületeiben és elkövetésében. Tizenhármukat az Iszlám Állam képezte ki és a 2015-ös, Magyarországra zúduló migránsáradat fedésében érkeztek hazánkba a zöldhatáron.

2015. július 16-án szökött be az országba a húszéves algériai Bilal C., akit az Iszlám Állam azzal bízott meg, hogy térképezze fel a migránsok balkáni útvonalát. Előkészítette az Abdeslam-csoport tagjainak érkezését, és folyamatosan internetkapcsolatban állt a párizsi terrortámadás fő szervezőjével, Abdelhamid Abaouddal, majd Budapestre érve egy feltöltőkártyás mobiltelefont is beszereztek neki egy segélyszervezet munkatársai a Keleti pályaudvar közelében. Bilal C. szír állampolgárnak vallotta magát, útlevele nem volt, menekültkérelmet nem nyújtott be. Ausztriába, majd Németországba szökött. A német hatóságok 2016 tavaszán a TEK információi alapján állapították meg, hogy a bűncselekményekből élő algír férfi kapcsolatban állt Abaouddal. Bilal C.-t 2016 áprilisában a németországi Aachenben fogták el, és terrorcselekmény és terrorszervezet tagja bűncselekmények miatt folyik ellene eljárás. A feladata kimerült a migránsútvonal feltérképezésével, terrortámadást nem bíztak rá.

Nem úgy, mint Abdelhamid Abaoudra és Ayoub El Khazzanira, akik 2015. augusztus 1-jén a migránsútvonalon, Szerbia felől Röszke térségében érkeztek hazánkba. Néhány napot egy IX. kerületi szállodában laktak, ahová egy migránsokat támogató szervezet munkatársa vitte őket; az Iszlám Állam több tagjával tartották a kapcsolatot, majd augusztus 5-én utaztak tovább Bilal C.-vel együtt Németországba. El Khazzani 16 nappal később az Amszterdamból Párizsba tartó Thalys gyorsvonat mosdójában összeszerelte gépkarabélyát, hogy lemészárolja az utasokat, ám a vonaton utazó szabadnapos amerikai katonák megakadályozták a vérengzést. Francia vizsgálati fogságban van, csakúgy, mint Abdeslam.

A belga Salah Abdeslam két éve háromszor jött hazánkba terroristákért. Először 2015. augusztus 30-án Kiskőrösről Bilal Hadfit és Chakib Akrouhot vitte magával. Néhány napot a Keleti pályaudvar közelében, egy migránsokat segítő szervezet aktivistájának a lakásában töltött, ott várva be a két terrorista megérkezését. Bilal Hadfit a Stade de France-nál követett el később öngyilkos merényletet, Chakib Akrouh pedig a párizsi kávézóknál vett részt a lövöldözésekben, majd 2015. november 18-án egy rendőri rajtaütés során felrobbantotta magát. Mindketten a migránsok útvonalán, Kelebiánál léptek Magyarországra.

A magyar feltöltőkártyás mobiltelefonjaikat Kiskőrösön egy számukra tolmácsoló, ám a hivatalos tolmácslistában nem szereplő férfi vásárolta nekik. Egyikőjük elhagyott telefonját megtalálták, így derült ki, hogy az Iszlám Állam szíriai központjából irányították őket. Abdeslam bérelt autóval vitte Belgiumba őket. Salah Abdeslam 2015 szeptember elején érkezett ismét a Keleti pályaudvarhoz. Egy migránssegítő aktivista saját lakásában szállásolta el őt, majd az illegális migránsok között Szíriából érkező Mohamed Belkaidot és Najim Laachraoui-t vitte magával Belgiumba. Hamis szír útlevéllel utaztak. Belkaid Brüsszelben rendőrökkel vívott tűzpárbajban életét vesztette, Laachraoui a brüsszeli Zavantem repülőtéren követett el öngyilkos merényletet. Náluk ugyancsak volt magyar telefon, azon tartották a kapcsolatot Abdeslammal, aki minden egyes fuvarjánál új telefonszámot használt.

Salah Abdeslam 2015. szeptember 17-én a három bataclani merénylőt, Sami Amimourt, Omar Mostefait és Mohamed Aggadot vitte magával Budapestről. Ők szintén a migránsokkal érkeztek a Keleti pályaudvarhoz szeptember elején, találkoztak is Abdeslammal, aki nem tudta elvinni őket helyhiány miatt, ezért a terroristák néhány napot egy zuglói szállodában húzták meg magukat. Itt találták meg a hamis szír útleveleik másolatát is. Abdeslam belgiumi bűntársa 2015. szeptember 16-án ezer eurót utalt át a Western Union pénzátutalási rendszeren, a pénzt Omar Mostefai vette fel hamis okmány felhasználásával a Keleti pályaudvar közelében, a pénzfelvételben egy segélyszervezet aktivistája segített. Abdeslam indulás előtt a Rákóczi úton egy szállodában lakott, ahol megtalálták a belga tartózkodási engedélyének másolatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!