Belföld

2009.11.19. 19:32

Márfi Gyula: egy liberális diktatúrának leszünk lassan az áldozatai

Veszprém - A demokrácia célnak tartja az embert, míg a diktatúra eszköznek használja fel - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője csütörtökön Veszprémben, a helybeli Nők Kerekasztala Egyesület fórumán.

Kiss Nikolett

Az összejövetelen azt a könyvet mutatták be, illetve adták át mintegy hatvan veszprémi általános és középiskola képviselőjének, könyvtárosának, amelyben az 1956-os forradalom veszprémi résztvevőinek, szemtanúinak a visszaemlékezéseit, illetve a megtorlás éveiről szóló írásokat gyűjtötték egybe.
   
Navracsics Tibor szerint a kötetből megtudható, hogy milyen körülmények határozták meg akkoriban az egyéni sorsokat, milyen értékekhez ragaszkodva döntött a "hétköznapi ember", de megtudható az is, mi történt a magyar szocializmus hétköznapjaiban Veszprémben és környékén. Ahhoz, hogy az utókor tapasztaltabb és tanultabb legyen, elengedhetetlen az ilyen könyvek megjelentetése - fogalmazott a Fidesz vezető politikusa.
   
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója hangsúlyozta: egy társadalom összetartó erejét az adja, hogy milyenek a kisközösségei. Azok összetartó erejét pedig az asszonyok, a nők adják - vélekedett, megjegyezve: ők ennek a könyvnek a hősei is. A nemzeti emlékezet az ilyen történetekből áll össze - hangsúlyozta, utalva arra is, hogy ezek alapján a "történetíró kénytelen lesz kiigazítani a hazugságait".
   
A XX, századról ugyanis legtöbbször hazugságokat tanítottak nekünk - fogalmazott a főigazgató. Szerinte az 1956-os forradalom azért volt, mert 1945-től 1956-ig ezt a társadalmat és annak minden polgárát a rendszer üldözte, megalázta, el akarta venni az identitását, a hitét, az életlehetőségét, a családjába és a barátaiba vetett bizalmát, s a magyar társadalom ezt nem tűrte.
   
Schmidt Mária szerint ebből a politikának "sok tanulságot érdemes levonnia", például azt is, hogy a magyar társadalommal sokáig mindent meg lehet tenni, aztán "van egy pont, amikor kiderül, hogy mindenért fizetni kell". Tehát nem érdemes a tűréshatárig elmenni - tette hozzá.
   
A főigazgató végül arról tájékoztatott, hogy a Terror Háza Múzeum olyan pályázati támogatást nyert el az Európai Uniótól, amelynek keretében a tanárokat az ország összes középiskolájában arra készíthetik fel, hogy a diákokkal videóinterjúkat készítsenek a szülőkkel, nagyszülőkkel, ismerősökkel, akik elmondják a tapasztalataikat a múltról és a jelenről is. Ha ezeket összegyűjtjük, egy nagyon differenciált kép fog kialakulni arról, mi mindenen ment keresztül ez a magyar társadalom - mondta Schmidt Mária, megjegyezve: januártól indul majd ez a videóinterjú-mozgalom.      
   
Márfi Gyula veszprémi katolikus érsek szerint Magyarországon "egy liberális diktatúrának leszünk lassan az áldozatai", mert veszélyeket hordoz az is, ha a szabadságot túladagolják.  
   
Huszár Józsefné, a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület elnöke elmondta: 2006-ban, az 1956. december 6-i veszprémi nőtűntetés 50. évfordulója tiszteletére hirdették meg a pályázatot a forradalomban részt vevők, szemtanúk visszaemlékezéseinek a megírására. Az ötven pályamű közül tizennyolc került be az Ifjúságunk sötét gyöngyszemei - Veszprém megyei emberek visszaemlékezései a terror éveire című kötetbe - mondta. Természetesen a könyvben nem szereplő írásokat is megőrzik - mondta az egyesületi elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!