Belföld

2009.10.15. 09:54

Mark Knopfler 2010 nyarán Budapesten játszik

Budapest - Budapestet is érinti Mark Knopfler új lemezét bemutató turnéja; a Dire Straits egykori gitáros-énekese 2010. július 4-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában. A The Get Lucky Tour európai része 60 előadást foglal magában 20 országban - tájékoztatott a magyarországi koncertet szervező Live Nation csütörtökön.

MTI

Az apai ágon magyar zsidó származású, a skóciai Glasgow-ban született Mark Knopfler 1977-ben alakította meg Londonban a következő évtized zenéjét aztán alapvetően meghatározó Dire Straits-et (jelentése magyarul: a tönk szélén), amely country-s, blues-os ízű zenéjével rendkívül gyorsan sikeres lett, elsősorban Knopfler elképesztő (ujjal pengető) gitártechnikájának és inkább beszélő, mint éneklő hangjának köszönhetően. A csapat 1995-ig létezett, és olyan fontos albumokat készített, mint például a Making Movies (1980), a Love Over Gold (1982) vagy a Brothers In Arms (1985). Néhány örökzöld a csapattól: Money For Nothing, Sultans of Swing, Romeo and Juliet, Walk of Life.
   
A gitáros már a Dire Straits idején, 1983-tól megjelentetett szólólemezeket, ezek mind filmek zenéi voltak (Local Hero, The Princess Bride). Első "igazi" stúdióalbuma már a Dire Straits feloszlása után, 1996-ban jelent meg Golden Heart címmel és azóta rendszeresen jelentkezik lemezekkel. Dolgozott együtt többek között Chet Atkins-szel, Van Morrisonnal és Emmylou Harris-szel, valamint tagja volt a Notting Hillbillies nevű country szupercsapatnak. Többször kapott Grammy-díjat. A Rolling Stone magazin a 27. helyre sorolta minden idők 100 legjobb gitárosának listáján.
   
Mark Knopfler legújabb albuma Get Lucky címmel idén szeptemberben jelent meg, Londonban rögzítette Chuck Ainlay és Guy Fletcher (az egykori Dire Straits billentyűs) társproducer irányításával. A 11 dal az énekes-gitáros gyökereihez nyúlik vissza, abba az időbe, amikor még nem volt ismert zenész. A dalok - akárcsak Knopfler korábbi lemezein - jóval csendesebbek, mint a Dire Straits idején, a Remembrance Day című szám ugyanakkor hasonló tónusú, mint a Brothers In Arms volt.
   
A 2010-es budapesti Mark Knopfler-koncertre október 16-tól kaphatók a jegyek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!