Belföld

2009.02.06. 03:29

Márkói elkerülő - Helyére tolják a hidat

<b>Márkó</b> - A szeptemberi hídbaleset után kezd normalizálódni a helyzet a márkói völgyhíd építésénél. Mi több, a napokban a beruházás leglátványosabb műveletének is nekiláttak, megkezdték a a viadukt tolását, már elérték az első támaszt.

Tremmer Tamás

A 8-as főút márkói elkerülő szakaszának kivitelezésére a Bilfinger-Berger Kft. nyerte el a közbeszerzési pályázatot. A szakasz egy 276 méter hosszú völgyhidat is tartalmaz. 

A társaság hazánkban még újdonságnak számító módon készült a viadukt elkészítésére. A hídtestet a bándi oldali töltésen megépítették, s ezt be kívánták tolni a hét tartópillérre. 

Mivel az út 2x2 sávos lesz, ez a gyakorlatban két völgyhíd elkészítését jelenti. A munkákkal jól haladtak, a próbatolást tavaly szeptemberben megkezdték, a viadukt azonban déli irányban másfél métert elmozdult és a tartóbakokról a terepszintre zuhant. 

A toláshoz használt segédszerkezet, övlemezek, kereszttartók megsérültek. A kivitelező konzorcium ügyvezető igazgatója, Barabás Miklós lapunkat arról tájékoztatta, hogy a szakértői jelentés alapján kijavították a hibákat, mindkét szerkezetet áttervezték és megerősítették. 

A sérült völgyhídon megkezdték az acélszerkezeti javításokat. A sérülésmentes szerkezeten kilencpontos monitoring-rendszert építettek ki, amelynek az a célja, hogy tolás közben figyelje az erőhatásokat, s ha rendellenességet észlelnek, azonnal leállítják a műveletet. 

A próbatolást a napokban megkezdték, s félméterenként nézték az adatokat. A megerősítés bevált, minden úgy alakult, ahogy szerették volna, így már elérték az első támaszt. 

Úgy tapasztalták, a híd minden feltételnek megfelel, hogy végleg a helyére kerüljön, ami legkésőbb március elejéig bekövetkezhet. A pillér és a most elért támasz közötti nyílás a legnagyobb, így a mostaninál nagyobb erőhatásra a másik két támasz között sem kell számítaniuk. 

Ha a helyére kerül a pálya, a technológiát, a figyelőrendszert áttelepítik a másik hídtestre, amelyen reményeik szerint addigra végleg elkészülnek a javításokkal. Ennek a helyretolásához is elegendő lesz bő egy hónap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!