Belföld

2016.02.11. 19:35

Még nyitva a Sió-zsilip, mégis emelkedett a Balaton vízszintje

Siófok - Hiába nyitották ki az elmúlt hét pénteken a Sió-zsilipet, a Balaton vízszintje nemhogy csökkent volna, hanem kettő centimétert emelkedett!

Tremmer Tamás

A Balaton magas vízszintje miatt február 5-én a reggeli órákban kinyitották a Sió-zsilipet. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella a lépést azzal indokolta, hogy a balatoni vízgyűjtőterületen az eltelt 48 órában a szokásos februári csapadék több mint háromnegyede leesett. Mivel a tó vízállása amúgy is magas volt – 123 centiméter –, ezért megnyitották a Sió-zsilipet. A kifolyó víz mennyiségét folyamatosan növelve vasárnapra elérték a másodpercenkénti 33 köbmétert.

Megkeresésünkre Siklós Gabriella arról tájékoztatott, hogy a zsilipen át továbbra is ilyen mennyiségű víz távozik a tóból, ennek ellenére a Balaton vízszintje emelkedett, csütörtökön délelőtt 125 centimétert mértek.

Mivel a Zalán is kisebb árhullám várható, a jövő héten pedig további nagy mennyiségű csapadék érkezhet a vízgyűjtő területre, ezért a vízügyi szakemberek egyelőre nem tudják megmondani, meddig kell nyitva tartani a zsilipet. Hangsúlyozta, arra mindenképpen tekintettel lesznek, hogy a turisztikai szezonra megfelelő mennyiségű és minőségű víz maradjon a Balatonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!