Belföld

2009.09.01. 17:33

Megemlékezés a második világháború kitörésének évfordulóján

Budapest - Mintegy másfél százan vettek részt kedden, a budapesti Deák téren Bajcsy-Zsilinszky Endre szobránál a második világháború kitörésének 70. évfordulóján rendezett megemlékezésen.

MTI

"Nincs bocsánatos rasszizmus, nincs bocsánatos antiszemitizmus" - mondta az eseményen Krausz Tamás történész, aki szerint a minden idők legpusztítóbb háborújával kapcsolatos ismeretek "meghamisítása egész Európában jelen van", és ennek következtében "elhalványul a hóhér és az áldozat közti különbség".     Mint mondta, a balti államokban és Ukrajnában egyesek a történelem revideálására építik a nemzeti identitás alakítását, Magyarországon pedig egyesek a Horthy-korszak hatalmi elitjének mentegetésével vagy a holokauszt tényének meghamisításával próbálkoznak.     Szimbolikusnak nevezte a helyszínt Hanti Vilmos, az esemény egyik szervezője, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége - Összefogás a Demokráciáért elnöke, azt hangoztatva: Bajcsy-Zsilinszky Endre "egy jobboldali mártír, aki szembeszállt a nyilasokkal", ami jelzi: ez a kiállás "nem jobb- vagy baloldaliság kérdése". 

A közvélemény-formálók szerepének fontosságára utalva arról is beszélt: míg Magyarországon nem kap kellő hangsúlyt a második világháború alatti ellenállás, addig Szlovákiában úgy ünnepelték a hétvégén az 1944-es antifasiszta nemzeti felkelés évfordulóját, hogy az eseményen részt vettek a legfőbb közjogi méltóságok, a köztévé pedig egy órán át élő közvetítést adott az eseményről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!