Belföld

2011.09.02. 07:39

Megjelent a járások kialakításáról szóló kormányhatározat

Szeptember közepéig el kell készülnie a járások kialakításáról szóló koncepciónak, mely alapján a közigazgatási és igazságügyi miniszternek jövő év februárjában elő kell terjesztenie a törvényjavaslat tervezetét - olvasható a járások kialakításáról szóló kormányhatározatban, amely a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

MTI

"A Kormány szükségesnek tartja a járás mint az állam szervezetének legalacsonyabb szintű területi és szervezeti egysége kialakítását a hatékonyabb, költségtakarékosabb és ügyfélközpontú területi közigazgatás megteremtése érdekében" - hangsúlyozta a határozat első pontja.

A járások kialakításának időpontja 2013. január 1. A határozatból nem derül ki, hogy pontosan hány járás lesz a jövőben, azt viszont leszögezi: a járások területe a megyék határaihoz metszés nélkül igazodjon, a járáson belül pedig a székhelytől legtávolabb levő település lehetőség szerint ne legyen messzebb 30 kilométernél.

A járási székhely kijelölése kapcsán megfogalmazza: olyan település legyen, ahol már kiépült az államigazgatási infrastruktúra, de figyelembe kell venni a közlekedési infrastruktúra és a közúti-vasúti megközelíthetőség szempontjait, a tömegközlekedési lehetőségeket. Az egymáshoz közeli, megfelelő adottságú települések esetében a jelentősebb igazgatási infrastruktúrával és/vagy központi elhelyezkedéssel rendelkező legyen a járás székhelye.

A meglévő ügyintézési helyszíneket lehetőség szerint fenn kell tartani. Emellett a járások kialakításának "a térszervező funkciókat betöltő települések fejlődését", valamint az ország hátrányos helyzetű térségeinek felzárkóztatását kell segítenie.

A járások kialakításakor szervezeti szinten is szét kell választani az önkormányzati és államigazgatási feladatok ellátását. Ennek kapcsán a határozat arra is kitér, hogy "a jelenleg önkormányzati feladatok államigazgatási feladattá minősítése esetén az ellátásukhoz, az intézmények fenntartásához szükséges költségvetési forrásokat, szervezeti kapacitásokat és elhelyezési feltételeket az államigazgatás keretében kell biztosítani és rendelkezni kell a feladatátadással összefüggő vagyon tulajdonjogi rendezéséről is".

A határozat a járások kialakításáról szóló koncepció elkészítése kapcsán felhívta a figyelmet az érintett társadalmi szervezetekkel történő széles körű szakmai egyeztetésre is. Emellett az egyes minisztereknek azt kell vizsgálniuk, hogy az irányításuk alatt működő államigazgatási szervek illetékességi területe a járásokhoz igazíthatók-e.

A határozat szerint Navracsics Tibornak 2012. február 10-ig a kormány elé kell terjesztenie a járásokról szóló törvényjavaslat tervezetét. Ezt követően a kormány tagjaival együttműködve a szükséges törvény-módosításokat, a vonatkozó kormányrendeleteket, kormányrendelet-módosításokat a félév végig kell benyújtania.

Ezt követően az érintett minisztereknek az ehhez kapcsolódó miniszteri rendeleteket, miniszterirendelet-módosításokat november végéig kell kidolgozniuk.

A járási hivatalok kialakításához szükséges költségvetési-pénzügyi intézkedések megvalósításának megalapozását a 2013. évi költségvetés tervezésével egyidejűleg kell kidolgoznia Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek. A 2013. évi költségvetéséről szóló törvény tervezetének elkészítésekor viszont kiemelten figyelembe kell vennie a járási hivatalok kialakításának és fenntartásának költségvetési hatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!