Belföld

2009.05.06. 10:45

Megkezdődött a kétszáz forintos érmék tömeges gyártása

Budapest (MTI) - Megkezdődött a 2009. június 15-én forgalomba kerülő új, kétszáz forintos érmék gyártása, az érme a lakosság által megszavazott Lánchidat ábrázolja - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MTI-vel.

Szausev Xénia

A jegybank közleményében hangsúlyozzák: a Magyar Pénzverő Zrt. 15,5 millió darabot már le is gyártott a 2009 végéig 71 millió példányban megjelenő érméből.
    
Az új érme két eltérő - kívül sárga, belül ezüstszínű - ötvözetből áll. A külső gyűrű a jelenlegi öt- és húsz forintos érme, sárga színű ötvözetével azonos, míg a belső rész egy ezüstszínű - réz-nikkel - ötvözetből készül - fejtik ki a tájékoztatóban.
    
A forint történetében először fordul elő, hogy egy pénzen szereplő motívumot azok választották ki, akik nap mint nap használják majd - emelik ki a közleményben. 
    
Hozzáteszik: a papírpénzről érmére váltás hátterében elsősorban a nemzetgazdasági megtakarítás és az euróra történő majdani átállás megkönnyítése áll.
    
A kétszáz forintos bankjegy 2009. november 15-ig marad törvényes fizetőeszköz - húzza alá a jegybank.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!