Belföld

2011.10.03. 19:58

Meglepődtek a népszámlálási kérdőív miatt

Meglepődésének adott hangot a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) amiatt, hogy a népszámlálási kérdőíven nem szerepel az a válaszadási lehetőség, a megkérdezett állampolgár a katolikus egyházhoz tartozik.

MTI

Az MKPK titkársága az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a népszámláláskor vallásukat katolikusnak megjelölni kívánó emberektől kapott információ szerint a kérdőíven a "katolikus" jelző nem választható ki.

Ez annál is inkább meglepő - teszik hozzá -, mert a Központi Statisztikai Hivatal és a történelmi egyházak júliusi egyeztetését követően még azt a hivatalos tájékoztatást kapták, hogy ez a megjelölés elfogadható lesz, mint ahogyan elfogadható lesz többi között a "református", "evangélikus" megjelölés is.
Mint írják, ennek ismeretében kértek minden, a katolikus egyházhoz tartozó állampolgárt katolikus hitének megvallására.
Úgy fogalmaznak: "joggal merül fel a kérdés, hogy miért húzták ki időközben a lehetséges válaszok közül a katolikust, anélkül hogy erről a Magyar Katolikus Egyházat értesítették volna". Ez az eljárás véleményük szerint alkalmas az adatok manipulálására.

A népszámlálási kérdőíven a vallással kapcsolatos kérdés így hangzik: "Mely vallási közösséghez, felekezethez tartozónak érzi magát?" Ezután egy külön sorba be lehet írni az adott egyházat, felekezetet. Ezt a sort további három válaszadási lehetőség követi: nem tartozik vallási közösséghez, felekezethez; ateista; nem kíván válaszolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!