Belföld

2015.09.14. 19:48

Három tüntetés menekültügyben

Budapest - Egyszerre három tüntetést is tartottak vasárnap délután a fővárosban, az ellenzéki erők képviselői először az Egyetem téren, majd a Kossuth téren demonstráltak, ahol Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, illetve az Együtt megmozdulásán Juhász Péter társelnök beszélt.

Osváth Sarolta

A kormányfő melletti szolidaritást kifejező, a Magyar Narancs szerkesztősége előtt, a CÖF és a CÖKA által szervezett tüntetésen Bayer Zsolt szólalt fel.

Fotó: Bebes Mátyás

Gyurcsány Ferenc keményen bírálta a menekültügy kezeléséért Orbán Viktort és kormányát, az Egyetem teret csaknem teljesen megtöltő hallgatóságától azt kérte, képzeljék el saját magukat menekültnek és gondolják végig, hogyan vélekednének attól az országról, ahol velük ilyen embertelenül bánnának, mint ahogy azt a magyar kormány teszi. Azt kérte, hogy minden magyar választópolgár, valamennyi család vetkőzze le a menekültekkel szembeni félelmeit és nyissa ki a szívét . Ha majd azt látják, hogy a többség kinyitná az országot is, akkor Orbánnak változtatnia kell, vagy meg fog bukni mondta. A tüntetés végén a DK által meghirdetett adománygyűjtéshez az Együtt is csatlakozott és átadták az összegyűlt takarókat, meleg ruhákat, polifoamokat. Az Együtt Szégyelld magad, Orbán! címmel meghirdetett tüntetésének résztvevői négy órától a Magyar Sajtó útján gyülekeztek, majd az alsó rakparton a Kossuth térre vonultak. A szintén a kormány menekültpolitikája ellen tiltakozókhoz többek között Setét Lajos és Juhász Péter, az Együtt társelnöke szólt. Az egy-két ezer főre becsülhető tüntetők a beszédeket többször félbeszakítva szólították fel a kormányfőt arra, hogy szégyellje magát a menekültekkel szembeni embertelen bánásmódja miatt.

A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványa bevándorlásról szóló népszavazás kiírására szólította fel az Európai Unió vezetőit a Magyar Narancs Orbán Viktort szögesdrót-kerítéses bajusszal Hitlerként ábrázoló címlapja elleni tiltakozáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!