Belföld

2011.11.30. 14:51

Mégsem lesznek dugók: a LIGA felfüggeszti útlezáró akcióját

A Liga Szakszervezetek felfüggeszti péntektől tervezett gördülő figyelemfelkeltő akcióját - jelentette be a szakszervezeti tömörülés elnöke szerdán, Szegeden.

MTI

Gaskó István elmondta: a kormánnyal a Munka törvénykönyvről folytatott tárgyalások mára olyan előrehaladott állapotban kerültek, és olyan közel vannak a megállapodáshoz, hogy „jó szándékuk” jeleként felfüggesztik az útlezárással járó figyelemfelkeltő akciót, amely elsőként a fővárost és a dél-alföldi régiót érintette volna.

A tárgyalások részleteiről szólva kiemelte, a megállapodásban kollektív jogok, szakszervezeti jogok szerepelnek, s bár a háromoldalú párbeszéd még megoldatlan és a kedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatos követelés teljesítetlen, de már igen közel a megállapodás, ezért a pénteki útlezárásokat felfüggesztik. Megvárják, hogy mi történik a héten a törvénykönyv tárgyalásain, s amennyiben semmi vagy nem elégséges az eredmény a munkavállalók javára, akkor a gördülő tiltakozó akciót a jövő héten folytatják.

Ha azonban megszületik a megállapodás a Munka törvénykönyvéről, akkor a két követelés fenntartása mellett mérlegelik majd, hogy ezekben a tárgyalások mennyire eredményesek, és attól függően gördítik tovább az akciósorozatot - mondta. Emlékeztetett: a figyelemfelhívást negyven napra hirdették meg.

„A pénteki akció felfüggesztésével a jó szándékunkat szeretnénk megmutatni egyrészt a tárgyaló partnereknek, másrészt a társadalomnak. Azt, hogy a szakszervezetek nem megveszekedett tiltakozók, és útonállók. ( ) A tárgyalások hangulatán akarunk javítani és a feszültségen csökkenteni azért, hogy még nagyobb remény legyen arra, hogy ez a tárgyalás megállapodással zárul”- fogalmazott Gaskó István.

A LIGA péntekre öt budapesti és két vidéki helyszínre - Szegedre és Békéscsabára – hirdette meg útlezárásos demonstrációját a Munka törvénykönyve és a nyugdíjrendszer megváltoztatása ellen, valamint a háromoldalú szociális párbeszéd visszaállítása érdekében.

A Liga legutóbb november 4-én tartott országos forgalomlassító demonstrációt, amelynek keretében mintegy száz helyszínen volt félpályás útlezárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!