Belföld

2009.09.04. 16:30

Melegfelvonulással zárul szombaton az egyhetes Budapest Pride

Budapest - A meleg méltóság menete zárja szombaton délután az egyhetes Budapest Pride rendezvénysorozatot. Az idei felvonuláson 1.500-2.000 résztvevőre számítanak. A menetet a rendőrség kordonokkal védi.

MTI

A rendezvény ideje alatt jelentős forgalomkorlátozások lesznek a vonulás útvonalán.

A leszbikusokból, melegekből, biszexuálisokból, transzneműekből és szimpatizánsaikból álló menet kora délután indul a Hősök teréről, a résztvevők végigvonulnak az Andrássy úton az Erzsébet térig.

A rendezvény miatt szombaton 11 órától éjfélig lezárják az Erzsébet teret és a környező utcákat, a Bajcsy-Zsilinszky utca egy részét, az Andrássy utat és a vele párhuzamos Révay utcát, Paulay Ede utcát, Aradi utcát és Délibáb utcát. Itt a keresztutcákat is lezárják az Andrássy úttól számított első kereszteződésig. Lezárják az Opera környékét, az Oktogont, a Kodály köröndöt, a Hősök terét és a Felvonulási teret.

Közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségeket az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából 13 budapesti külképviselet. Mint írták: "támogatjuk ezeknek a közösségeknek a jogát arra, hogy ezzel a hagyományos alkalommal élve békésen, törvényesen felvonuljanak, így kifejezve óhajukat, hogy véget vessenek az őket érintő ügyeket övező csendnek".

Eörsi Mátyás, az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának elnöke köszönetét fejezte ki a 13 budapesti nagykövetségének, amelyek nyilatkozatban biztosították támogatásukról a meleg méltóság menetének résztvevőit.

Ellenzői is vannak a meleg méltóság menetének. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) tiltakozik a budapesti melegfelvonulás ellen, a demonstrációt provokációnak tartják. A KDNP szerint kétséges, hogy a melegek - az előző évek tapasztalataiból kiindulva - a jogaik védelmében vonulnának fel, mert ha így tennének, nem sértenék a közerkölcsöt, és tekintetbe vennék a kiskorúak védelmének alkotmányos jogát - közölte a párt. A kereszténydemokraták azt sem tartják helyesnek, ha egyes személyek vagy csoportok fizikai erőszakkal akarják nemtetszésüket kifejezni. Szerintük a rendőrség felelőssége az, hogy az eseményen ne történjen inzultus.

Ékes Ilona fideszes képviselő több civil szervezet nevében a rendezvény betiltását kérte. A fővárosi rendőrfőkapitányhoz intézett levelében azt írta: a melegfelvonulás alkalmas arra, hogy félelmet, visszatetszést keltsen az emberekben, és veszélyezteti a kiskorúak fejlődését. A Fidesz közleménye szerint Ékes Ilona magánemberként magánvéleményét mondta el.

Az MSZP felszólította a Fideszt, hogy hívja vissza a parlament emberi jogi bizottságából képviselőjét, Ékes Ilonát a melegfelvonulással kapcsolatos kijelentései miatt. A Fidesz nem kommentálta a történteket, az MDF és az SZDSZ pedig a kisebbségek jogainak, az emberi méltóságnak a tiszteletére hívott fel.

A Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumának elnöke, Steigler Sándor a hét elején tartott sajtótájékoztatón kiemelte: ezek a felvonulások nem azért vannak, mert a melegek magamutogatóak, hanem mert egy negyven évvel ezelőtti eseményre emlékeznek, amikor egy New York-i melegbár látogatói vonultak utcára a sorozatos rendőri zaklatások miatt. Akkor volt az első ilyen esemény, azóta világszerte megrendezik a felvonulást.

A melegjogi mozgalmak szülőhazájában, az Egyesült Államokban sok városban minden évben megrendezik a meleg büszkeség napját. A tengerentúli leszbikus, homoszexuális, bi- és transzszexuális (LGBT) közösség San Franciscóban tartja az Egyesült Államok, egyben a világ leghíresebb és legnagyobb fesztiválját. A látványos júniusi parádé - amelyen több száz aktivistacsoport vesz részt - nézők százezreit vonzza. A rendezvényt gyakran meglátogatják az LGBT-közösség szavazatainak megszerzésére törekvő politikusok. A meleg büszkeséget hirdető amerikai felvonulásokon évek óta nincsenek erőszakos események.

Brüsszelben 1996 óta minden májusban tartanak melegfelvonulást, de ilyen rendezvények olykor más városokban is vannak, amelyek egyre inkább tisztán népünnepély jellegűek.

Londonban is több százezres tömegeket vonz a melegfelvonulás. A tavaly nyári London Pride-rendezvényen becslések szerint félmillióan vettek részt. Az esemény központja általában a híres Trafalgar-tér.

Oroszországban a melegek jogait semmiféle törvény nem biztosítja; ennek megfelelően határozottan kirekesztő módon tekintenek rájuk a hatóságok, az emberek, s értelemszerűen az ortodox egyház is szót emel időről időre a homoszexualitás ellen. Az utóbbi években néhány aktivista kemény harcot vív a hatóságokkal: évente megpróbálják megrendezni a melegfelvonulást, de ezt nemcsak Moszkvában, hanem másutt sem engedélyezik. Ezért az ottani aktivisták az orosz jogi út végigjárása után a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultak.

Tavaly július 5-én tartották a Budapesten a melegfelvonulást. A Liszt Ferenc térnél arcukat csuklyával eltakaró fiatalok kövekkel, petárdákkal és tojásokkal dobálták meg a felvonulókat. A rendezvény végén megtámadták Lévai Katalin akkori szocialista EP-képviselőt, a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkárt, valamint Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét is. Az akkori rendezvényről a rendőrök 57 embert állítottak elő, de vízágyút is bevetettek a Hősök terén a rendőrökre támadók megfékezésére.

Az atrocitások miatt Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök egyeztetésre hívta a közjogi méltóságokat, majd a gyülekezési törvény módosítást szorgalmazta. A melegfelvonulást ért atrocitások és a romellenes támadások miatt szeptemberben a miniszterelnök vezetésével életre hívták a Magyar Chartát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!