Belföld

2012.02.07. 10:03

Mérnöknek, informatikusnak jó most lenni

Budapest (kl) - Mérnöknek, informatikusnak jó most lenni, derült ki egy elemzésből. Egy másik kutatás szerint a magyarok 27 százaléka menne az ország más településére dolgozni.

Fejér Megyei Hírlap

A mérnök és informatikus végzettséggel és tapasztalattal rendelkezőkre hamar lecsap a munkaadói oldal, legalábbis erről tanúskodik, hogy a kínálati és a keresleti oldalt egybevetve ebben a két kategóriában mutatkozik leginkább hiány.

Ez évek óta az egyik fontos jellegzetessége az álláspiacnak, és összecseng a 2012-re meghirdetett felsőoktatási keretszámokkal is: a legtöbb hallgatót a műszaki és informatikai karokra várják, ami hosszú távon megoldást jelenthet a problémára kommentálta az adatokat Kristók Balázs, a Jobinfo.hu állásszemléző oldal vezetője.

2012 első hónapjában rekordszámban, több mint egymillió alkalommal keresték fel az oldalt, ami az előző év hasonló időszakához képest mintegy 40 százalékos növekedést hozott. A kínálatot is figyelembe véve a távmunkában végezhető állások iránt a legnagyobb a kereslet.

A világ munkavállalóinak ötöde (19 százaléka) szívesen dolgozna egy másik országban, ha olyan lehetősége adódna, hogy 2-3 évig, teljes munkaidejű állásban, három-öt óra repülőútnyi távolságra, a mostaninál 10 százalékkal magasabb fizetésért tehetné ezt. A magyarok mobilitási kedve az átlagosnál alacsonyabb, 15 százalékuk mutat nagy érdeklődést egy ilyen ajánlat hallatán mutat rá a Szonda Ipsos kutatása. Ha más városba kéne menni számol le egy tévhittel az adatsor , a magyarok 27 százaléka igent mondana.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!