Belföld

2009.02.11. 03:28

Miért jöttek Veszprémbe az enyingiek?

<b>Veszprém</b> - Változatlanul lázban tartja a közvéleményt a vasárnap hajnali tragédia, amelyben életét vesztette a megkéselt Marian Cozma, a kiváló kézilabdázó.

Mátételki András

Azóta különböző történetek, mendemondák keringenek a városban. Sokakat az foglalkoztat, vajon miért jött a sárbogárdiakat is maguk között tudó enyingi, 25-30 tagú társaság Veszprémbe?

Pénteken este egy Haszkovó úti szórakozóhely előtt a kötekedéséről jól ismert helyi fiatal valamiért többször rácsapott egy személykocsira. Az autó veszprémi gazdája kiszállt a volán mögül, felelősségre vonta a rongálót, majd rövid szóváltás után adott neki egy pofont. 

Egy szemtanú szerint ekkor a fiatal kihívta a szórakozóhelyről a többszörösen büntetett előéletű B. Ferencet, aki bevert egyet az általa ismert autósnak, akivel egy konditerembe jártak edzeni.

A megyeszékhelyen elterjedt szóbeszéddel ellentétben a veszprémi erős fiú nem roma férfit bántalmazott, aki ezek után bosszúból behívta volna a városba Sztojka Ivánékat, akik nemegyszer 100-150 tagú csapattal vonultak fel egy-egy településen, csak hogy megmutassák, milyen erősek. 

Így volt ez tavaly július végén Siófokon is, amiről felvétel készült, s az interneten látható. Szombaton éjjel látták a Fejér megyéből érkezett népes társaság autói között azt a fekete gépkocsit, amelyben két veszprémi nehézfiú ült, s akik szintén nem ismeretlenek a zsaruk előtt. 

A későbbi verekedésben ők nem vettek részt, de egyikük ott volt a szórakozóhelyen. Az egyik feltételezés szerint azért jött a Balaton déli partját uraló, állítólag védelmi pénzt szedő, lányokat futtató társaság Veszprémbe, hogy B. Ferencen bosszút álljon. 

Az előbb leírtak alapján ennek a legkevesebb a valószínűsége, már csak azért sem, mert akkor nem időztek volna annyit a Patriótában, ahol az összecsapás késeléssel végződött. Ha ők tehát senkit nem kerestek a városban, miért is jöttek? 

Egyes szórakozóhelyek tulajdonosai, alkalmazottjai csupán feltételezik, hogy ez volt az első mozzanat azért, hogy betegyék üzletileg a lábukat a szórakozóhelyre. A módszer(ük) régóta ismert: először csak a vendégekbe kötnek bele. 

Így volt ez vasárnap hajnalban is, ahol a sportolók nem hagyták magukat, más kérdés, hogy miért nem kértek előbb, a csetepaté elején rendőri segítséget. (Fél órával később a kötekedők egy része átment a Latinba, ahol nem engedték kibontakozni őket, sürgősen rendőrt hívtak.) 

Ezek az emberek később egyre sűrűbben térnek vissza mind nagyobb balhét provokálva, ami odáig is fajulhat, hogy összetörik a berendezést.

A vendégek az ilyen helyekről lassan elfogynak, elmarad a várt bevétel, idővel be kell zárni az üzletet. Ekkor veszi kezdetét a hosz-szas alkudozás: ha fizetsz, békén hagyunk! (Annak idején a Balaton északi partját uraló Szlávy Bulcsú is hasonló módszerekkel dolgozott a bandájával. 

Volt, ahol üzletrészt csikart ki a megfélemlített tulajdonosoktól, vagy rábeszélte őket, hogy kizárólag az ő emberei legyenek - jó pénzért - a kuverosok, magyarán a kidobóemberek.) Egy megyénkbeli község diszkósa elmesélte, hogy az enyingiek őket is eléggé lehetetlen helyzetbe hozták. 

A nagy darab, kopasz fickóknak az volt a szórakozásuk, hogy ellentmondást nem tűrő hangon lekérték tánc közben a hölgyeket. Emiatt sokan a következő hétvégén már nem az ő szórakozóhelyüket keresték fel. 

Lassan elfogytak a vendégek, most azon gondolkodnak, érdemes-e egyáltalán kinyitniuk. Bár a veszprémi események után úgy gondolják, hogy visszavonul az enyingi banda - kérdés, ki áll majd a lebukott vezérek helyére.

Az ilyen társaság módszerei között az is szerepel, hogy ápolatlan hajléktalanoknak adnak pénzt, iszogassanak csak nyugodtan azon a szórakozóhelyen, amit már kinéztek maguknak. 

A vendégek előbb vagy utóbb innen is kikopnak. Évekkel ezelőtt egy sajtótájékoztatón az újságírók megkérdezték az egyik főrendőrt, hogy miért nem vonják ki a forgalomból a védelmi pénzeket szedő, zsaroló bűnözőket. 

A válasz egyszerű volt: mert egyik szórakozóhely tulajdonosa sem tett feljelentést. Addig legfeljebb a közúton ezerszer igazoltathatják a banda tagjait. Szóval azt senki nem állítja - de hogyan is állíthatná -, hogy Sztojkáék újabb területet akartak maguknak kiszakítani az éjszakai életből, ezúttal Veszprémben.

Ehhez a kérdéshez - lévén találgatásról van szó - egyik rendőri vezető sem kívánt hozzászólni. Csupán azt erősítették meg, hogy a 37 éves B. Ferenc ellen garázdaság miatt indult eljárás - immár sokadszor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!