Belföld

2012.03.22. 07:27

Miért teszik tönkre a rokkantakat?

Budapest - Burány Sándor és Pál Béla, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselői a parlamentben interpellációt nyújtottak be a nemzetgazdasági miniszterhez, Miért teszi tönkre a kormány a rokkantnyugdíjasok szerény kiegészítő jövedelmet biztosító vállalkozásait? címmel.

Balla Emőke

Pál Béla országgyűlési képviselő az interpellációban azt mondta: a január elsejétől hatályba lépett törvény csaknem 15 ezer, öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött rokkant életét nehezítette meg, tette kilátástalanná. Ők azok, akik korábban csekély nyugdíjuk mellett, rossz egészségi állapotuk ellenére kiegészítésként napi két-három órás vállalkozást működtettek, amely jelentős segítséget jelentett számukra mind anyagi szempontból, mind pedig közérzet szempontjából. Az idén január elsejétől azonban a rokkantsági nyugdíjukat átalakították rokkantsági ellátássá, így kikerültek az önálló nyugdíjban részesülők köréből, s tevékenységüket nem a kedvezőbb adózási szabályok szerint kiegészítő tevékenységként, hanem főállású vállalkozóként kénytelenek végezni. Havonta közel tízszeresére nőtt az az adó és járulék, amelyet fizetniük kell, van, amikor az egész havi jövedelmük el sem éri vagy meg sem közelíti az előírt fizetési kötelezettségüket. A képviselő azt kérdezte, módosítja-e a kormány ezt az igazságtalan szabályozást. Miért teszi tönkre a kormány a rokkantnyugdíjasok szerény kiegészítő jövedelmet biztosító vállalkozásait?
 
Czomba Sándor államtitkár válaszában elismerte, ezeknek a vállalkozóknak a járulékterhe jelentősen nőtt a 2012-es évben. Néhány hete a szaktárca és az illetékesek dolgoznak az ügyön. Több alternatívát vetítettek elő, minden megoldásban a legfontosabb vezérlő elv, hogy csökkentsék ezeknek az embereknek a terhelését. A szocialista képviselők nem fogadták el az államtitkári választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!