Belföld

2012.10.31. 05:53

Mindenszentek: virágos temetők és meghosszabbított nyitva tartás

Megyei körkép - Idén lehet, hogy megfagynak a krizantémok a sírokon a korán jött havazás miatt. Lehet, hogy jobban jár, aki később viszi ki a halottak napi virágokat.

Munkatársainktól

A temetők meghosszabbított nyitva tartással alkalmazkodnak a látogatók várható tömegéhez. A veszprémi temetők például a hosszú hétvégén reggel 7 órától este 8 óráig tartanak nyitva. A Vámosi úti temető november 1-jén, mindenszentek napján várhatóan 20 óra után sem zár be, azonban jó tudni, ezen a napon gépjárművek nem közlekedhetnek a temető területén. A temetőgondnokságon megtudtuk, az elektromos kisautó - meghibásodása miatt - idén nem lesz forgalomban. Pedig nagyon jó szolgálatot tett korábban  az idős, nehezen járó embereknek. A rend és biztonság megőrzése érdekében a Cholnoky polgárőrség öt tagja egész napos ügyeletet tart a Vámosi úti temető környékén és a parkolókban, így segítve a rendőrök munkáját.

Pápán az Alsóvárosi temető november 1-jétől 4-ig meghosszabbított, reggel hét órától este tizenegyig tartó nyitva tartással üzemel  tájékoztatta lapunkat Egyed Tamás, a temetőt fenntartó MÉKI-R Kft. igazgatója. A Kálvária-temető nyitva tartása - csakúgy, mint a hétköznapokon - ebben az időszakban is korlátlan  - fogalmazott Csernai Balázs káplán. A már kialakult gyakorlatnak megfelelően a temetői rend fenntartásában, a parkolás ésszerű rendjének kialakításában és a közbiztonság fenntartásában a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség megerősített szolgálattal vesz részt.

A sümegi temetőt működtető Közszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Viola Norbert elmondta lapunknak, hogy reggel hét órától este hét óráig vannak nyitva most az ünnepre való tekintettel, egyébként pedig délután 17 órakor zárják a város egyetlen temetőjét.

Az ajkai önkormányzati temetőket ezen a héten éjszakára sem zárják be - tudtuk meg Tuboly Józseftől, az Ajkai Temetőfenntartó Kft. ügyvezető igazgatójától. November 1-je hazánkban több évtizedes szünet után 2001-től újra munkaszüneti nap. Ilyenkor igyekszik mindenki felkeresni szerettei, elhunyt hozzátartozói, barátai sírját, nem csak a hívők, bár alapvetően keresztény hagyományról van szó.

 


Halottak estéjén gyertyák világítanak


A mindenszentek kelta eredetű keresztény ünnep, amelyet a katolikus egyházban november 1-jén tartanak a valaha élt igaz emberek tiszteletére. A halottak napját előzi meg. Estéjét a halottak estéjének is nevezik, ilyenkor mécsest vagy gyertyát gyújtanak a sírokon. Szépen világítanak a temetők mindenszentek éjszakáján.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!