Belföld

2009.11.21. 09:37

MÖSZ: elfogadhatatlan az MTV költségvetésének drasztikus csökkentése

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége aggodalmát fejezte ki: az MTV működésének ellehetetlenítése mellett az indokolatlan mértékű megvonások következménye lesz a hat regionális híradó megszűnése is.

MTI

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szerint a Magyar Televízió (MTV) költségvetésének csökkentése miatt megszűnhetnek a regionális híradók, ezzel nagy mértékben szűkül az önkormányzatok véleménynyilvánítási lehetősége. Gémesi György, a szövetség elnöke az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: aggodalommal figyelik a Magyar Televízió költségvetésének drasztikus csökkentését, és elfogadhatatlannak tartják a kormány lépéseit az MTV ellen.
Az elnök leszögezte: "a MÖSZ úgy ítéli meg, hogy az MTV működésének ellehetetlenítése mellett az indokolatlan mértékű megvonások következménye lesz a hat regionális híradó megszűnése is".
A MÖSZ szerint ezzel a helyi és területi önkormányzatoknak nagymértékben szűkül a szabad véleménynyilvánítási lehetősége.
A szövetség elfogadhatatlannak tartja a szólás szabadságának ilyen formában várható korlátozását - írta Gémesi György, aki szerint mindez nemcsak a demokratikus alapjogokat sérti, hanem ellene megy az uniós normáknak is.
Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke november 16-án az országgyűlés elnökének közbenjárását kérte, miután a Magyar Televízió Közalapítvány  Kuratóriumának pártok által delegált kurátorai nem járultak hozzá a köztévé működéséhez szükséges beruházási hitel felvételéhez. Az ügyvezető alelnök levelében hangsúlyozta, hogy ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a jövő évi költségvetést, akkor 2010-ben központi bevételeinek több mint egyharmadát veszíti el a Magyar Televízió.
Az MTV-t érintő költségvetési elvonások miatt több egyház is aggodalmát fejezte ki, attól tartva, hogy veszélybe kerülhetnek a vallási és egyházi műsorok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!