Belföld

2010.09.10. 13:40

MSZP: a Fidesz ne használja az állami szervezeteket ellenfelei megfélemlítésére

Budapest - Az MSZP szóvivője felszólította a Fideszt, hogy ne akarja az állami hatóságokat "mindenféle aljas módszerekkel ellenfelei megfélemlítésére felhasználni".

MTI

Török Zsolt pénteki - a Fidesz kampánynyitójának helyet adó budapesti Syma-csarnok előtt tartott - sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy múlt héten Kónyból szivárgott ki egy hangfelvétel, amelyen képviselőjelöltek arról beszélnek, állami számvevőszéki (ÁSZ) vizsgálatot kellene indítani a szocialista polgármesterjelölt legyőzése érdekében. Török Zsolt szerint országos jelenségről van szó, közlése szerint pénteken Simontornyáról kaptak olyan hírt, hogy az ÁSZ vizsgálatot kezdeményezett az önkormányzat ellen. 

A politikus azt mondta, meglátása szerint ez egy "szisztematikus, demonstratív megfélemlítési akció".  Arra a kérdésre, hogy az ÁSZ-nak nem az lenne-e a feladata, hogy vizsgálatokat indítson, azt felelte, meglátása szerint a szervezet egyre több helyen szisztematikusan csak a szocialista vezetésű önkormányzatokat vizsgálja. 

A szocialisták szóvivője azt kérte a Fidesztől, hogy "fejezzék be a rákosista módszerek alkalmazását Magyarországon". Úgy fogalmazott: Rákosinak évekbe tellett, mire kialakította az államhatalmat, a Fidesznek viszont 100 nap alatt "sikerült a demokráciát lábbal tiporva (...) az államigazgatási, államhatalmi szerveket felhasználva megfélemlíteni politikustársait". 

Török Zsolt kijelentette: bíznak abban, hogy a Fidesz nem a kampánynyitó rendezvényén akarja begyűjteni azokat a megrendeléseket, amelyeket polgármesterjelöltjeik, önkormányzati képviselőjelöltjeik akarnak leadatni.

A stop.hu portálon vasárnap jelent meg egy hangfelvétel, amelyen egy helyi - az oldal szerint fideszes - polgármesterjelölt és a helyi képviselőjelöltek megbeszélésén egyebek között az hangzott el, "a mostani ÁSZ-vezető a Fidesz embere. Mindenki most kopogtat nála, minden polgármesterjelölt, hogy az előző szocit valamivel meg kéne zsarolni. Két-három évre visszamenőlegesen kérnek csak vizsgálatokat."

A Fidesz elhatárolódott az ügytől. Kósa Lajos alelnök hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a Fidesz elutasítja a stop.hu portálon közreadott hangfelvételen tanúsított magatartást, "szó se lehet arról, hogy bárki (...) befolyásolja az Állami Számvevőszék vizsgálati menetrendjét", egyúttal jelezte:
a felvételen hallható személyeket nem a Fidesz, hanem a kormánypárttal választási együttműködésben álló Összefogás Kónyért nevű szervezet jelölte az önkormányzati választásra, s ők az Országos Választási Iroda honlapján is független jelöltként szerepelnek. Pártja azonban a fentiek miatt hivatalosan is megtiltja a Fidesz nevének, illetve logójának felhasználását a szervezet számára - jelentette ki Kósa Lajos.

 


   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!