Belföld

2010.06.03. 16:55

MSZP: rendkívül veszélyes Kósa és Varga nyilatkozatsorozata

Budapest - Az MSZP szerint rendkívül veszélyes és káros az a nyilatkozatsorozat, amelyet Kósa Lajos és Varga Mihály fideszes politikusok tettek csütörtökön az alkotmányos eszközök korlátozásáról, gazdasági vészhelyzetről és csődről.

MTI

Szekeres Imre, az MSZP gazdasági kabinetjének vezetője csütörtökön az MTI-nek úgy nyilatkozott: mindez nem felel meg a valóságnak és ezt a havonta nyilvánosságra hozott költségvetési beszámoló is igazolja.

Emlékeztetett arra: egy hete Orbán-Semjén kormány felel a gazdaság helyzetéért, a forint árfolyamának stabilitásáért és az emberek életkörülményeiért.

Véleménye szerint rendkívül veszélyesek ezek a nyilatkozatok azért is, mert bizalmatlanságot keltenek mind a vállalatokban, mind az állampolgárokban és külföldön is. A két nyilatkozat után a forint villámgyorsan gyengülni kezdett és néhány óra leforgása alatt rendkívül sokat veszített az értékéből - tette hozzá.

Mint mondta, fontos a pontos mérleg elkészítése az átadás-átvétel során, amelyhez a válságkezelő kormány minden minisztériuma megfelelő adatokkal szolgált - de ez nem adhat ürügyet arra, hogy bárki is veszélyeztesse a gazdaságot és a lakosság életkörülményeit.

Az MSZP azt javasolja az Orbán-Semjén kormány tagjainak, hogy az ország érdekét és a magyar gazdaság helyzetét szem előtt tartva tegyenek nyilatkozatokat, mert más dolog kormányon felelősen viselkedni, és más dolog úgy politizálni, ahogy azt a Fidesz-KDNP tette az elmúlt években - jelentette ki.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy kkv-fejlesztési konferencián úgy fogalmazott, a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, és "a krízis időszakára" egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni. Hozzátette: "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük". A politikus szerint "a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg".

Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára a gazdasági tényfeltáró bizottság csütörtöki ülése után az Országházban az MTI-nek azt mondta: Magyarország rossz helyzetben van, még a "gazdasági vészhelyzet" kifejezés sem indokolatlan.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!