Belföld

2009.07.23. 02:28

Nálunk tesztelik az új védőoltást - Először gyerekeken

Veszprém - Az országban egyedüliként a megyei kórházban tesztelik az új influenza elleni védőoltást gyermekeken.

Martinovics Tibor

A Gyógyszerészeti Inté- zet engedélyének beszerzése után az intézményben zajlanak majd a H1N1 vírus elleni vakcina klinikai vizsgálatai, amelyek a szer hatásosságát ellenőrzik. 

Augusztus második felében összesen 42 gyermeket oltanak be az új szérummal. 

- A vizsgálati anyagainkat a hivatalos víruslaboratóriumokban értékelik majd. Az oltóanyag beadása várhatóan nem jár veszéllyel, ha bármilyen komoly kockázatra számítanánk, akkor nem vállalnánk az oltásokat - fogalmaz dr. Szabó Éva főorvos, a vizsgálat vezetője, aki szerint könnyen elképzelhető, hogy a felnőttek klinikai oltási vizsgálata is a kórházban történik majd.

A kórház gyermekgyógyászati szakrendelésén hat hónapos kortól tizennyolc éves korig oltanak majd gyerekeket, de már folynak a tárgyalások arról, hogy a felnőttek oltását is a megyei kórházban végezzék. 

- Vannak tapasztalataink a klinikai vizsgálatokban, több ilyet végeztünk már. 

Tagadhatatlan, ez növeli a kórház presztízsét, és azt reméljük, hogy ezáltal a lakosság minél előbb megfelelő számú és minőségű védőoltáshoz juthat - válaszolta kérdésünkre Szabó Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!