Belföld

2009.11.10. 14:14

Nem oszlatták fel az OCÖ-t

Budapest - Nem kapott többséget az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) feloszlatására vonatkozó ellenzéki indítvány a szervezet keddi rendkívüli közgyűlésén Budapesten.

MTI

Az egyetlen napirendi pontot tárgyaló közgyűlésen megjelent képviselők 27 nem szavazattal, 17 igen vokssal, 2 tartózkodás mellett vetették el a szervezet feloszlatását kezdeményező indítványt.

Az OCÖ ellenzéki, Lungo Drom-frakciója azt követően kezdeményezte a rendkívüli közgyűlés összehívását, hogy az október 9-én tartott, szintén rendkívüli közgyűlésen a független képviselők szavazatával többségbe kerültek és nem fogadták el a napirendet, ezért az elnök elnapolta az ülést. Az ellenzéki frakciót vezető Farkas Flórián ezt akkor úgy értékelte, hogy Kolompár Orbán OCÖ-elnök megbukott, ezért kezdeményezték a testület feloszlatását.

Kolompár Orbánt arra kérték, hívja össze a rendkívüli közgyűlést november 10-ére, és meghatározták a két napirendi pontot is: az OCÖ ügyvezető elnökségének megválasztása, majd a testület feloszlatása.

A kisebbségi önkormányzat vezetője a keddi rendkívüli közgyűlésen kijelentette, hogy a törvényi rendelkezés értelmében ügyvezető elnökséget az OCÖ nem választhat, ezért nem is vette napirendre a javaslatot. A testület feloszlatására vonatkozó napirendi pontot az időközben 52 fősre csökkent grémium (a Lungo Drom egyik képviselője lemondott mandátumáról és helyét még nem töltötték be) jelenlévő 46 képviselője egyhangúlag elfogadta.

A Lungo Drom az ülés kezdetén azt javasolta, hogy indítványukról név szerinti szavazással döntsenek, de a képviselők többsége ezt elutasította. Kolompár Orbán a szavazás előtt arra kérte a képviselőket, hogy "gondolják át szerepüket" az OCÖ-ben, és ha mégsem oszlatják fel a testületet, "vegyék ki részüket a munkából".

A képviselők végül nem szavazták meg a testület feloszlatását. Ahhoz, hogy az országos önkormányzat kimondja az önfeloszlatást, a jelenlévők egyszerű többségének szavazata kellett volna.

Az OCÖ közgyűlésének tagjait 2007 márciusában választották meg kisebbségi önkormányzati képviselők. A közgyűlésben a Lungo Drom (LD) 28, az MCF 25 mandátumot szerzett. Így az volt várható, hogy a többség a fideszes országgyűlési képviselőt, Farkas Flóriánt (LD) választja meg OCÖ-elnöknek. Az alakuló ülésen mégis Kozák Jánost, az LD színeiben mandátumot szerző képviselőt, a rivális MCF jelöltjét választották elnöknek. (Azzal, hogy Kozák János és szintén testületi tag fia "átállt", az MCF-nek 27, a Lungo Dromnak 26 mandátuma lett).

A Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal utóbb törvénysértőnek ítélte, ezért megismételtette az alakuló ülést. A 2007. március 31-ei ülésen Kolompár Orbánt választották elnöknek 29 igen és 1 nem szavazattal, 23 tartózkodás mellett. A másik jelölt, Farkas Flórián 24 támogató szavazatot kapott. Azóta az MCF-hez csatlakozott több LD-s képviselő, így a frakció 37 tagúra duzzadt, az elmúlt hónapokban viszont többen kihátráltak Kolompár Orbán mögül.

Kolompár Orbán az idén szeptember 10-én jelentette be, hogy elnöki jogkörének nyolcvan százalékát négy helyettesére ruházza át, mert pártjának, az MCF Roma Összefogás Pártnak a választási felkészülését szervezi.

Eddig az OCÖ szinte valamennyi közgyűlésén megpróbálták elmozdítani pozíciójából az elnököt vagy kimondani a testület feloszlatását, de a kezdeményezések kudarcot vallottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!