Belföld

2010.08.25. 12:37

Nézőpont Intézet: csak helyi körülmények akadályozhatják meg a kormánypárti jelöltek sikerét

Budapest - A Nézőpont Intézet szerint az ellenzék aligha okoz meglepetést az önkormányzati választáson, a kormánypártok támogatottsága ugyanis olyan magas, hogy csak a helyi körülmények akadályozhatják meg a Fidesz polgármesterjelöltjeinek győzelmét.

MTI

Az intézetnek a Heti Válasz számára készült és szerdán az MTI-hez is eljuttatott kutatása alapján a megkérdezettek több mint fele (52 százaléka) szavazna a Fidesz-KDNP-re, az MSZP támogatottsága 11 százalékos, míg a Jobbik 9, az LMP pedig 4 százalékon áll.

A parlamentbe újonnan bejutott pártoknak ezzel megegyező mértékű támogatottságot mért a Nézőpont Intézet a választási részvételüket biztosra ígérő aktív szavazók között is. Ebben a körben a kormánypártok tábora 61, a szocialistáké 12 százalékos. 13 százalék viszont - noha biztosra veszi részvételét - nem árulta el, hogy mely pártot támogatja.

Az elemzés szerint a kormánypártok népszerűsége összekapcsolódik a gazdasági várakozásokkal. A megkérdezettek 65 százaléka úgy véli, hogy a magyar gazdaság az elkövetkező időszakban gyarapodni fog.

A Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások megszakadása sem ártott a kormánynak - hívja fel a figyelmet a Nézőpont Intézet. Ebben - írják - fontos szerepe lehetett annak, hogy "a forint árfolyama alig szenvedte meg a határozott fellépést".

A válaszadók kétharmada szerint a kabinet megfelelően tárgyalt az IMF képviselőivel; ezzel az állítással a kormánypártiak mellett a Jobbik-szimpatizánsok nagy része is egyetértett, a szocialisták, valamint az LMP táborának háromnegyede azonban negatívan ítéli meg a történteket.

A kutatás arra is kitér, hogy az emberek négyötöde helyesli az elszámoltatásokat, azaz az előző kormány idején történt törvénytelenségek feltárását és a felelősségre vonást. A kormányváltás óta ez ügyben történt intézkedéseket a kormánypártok szimpatizánsainak 68 százaléka tartja megfelelőnek, a Jobbik szavazói viszont határozottabb fellépést várnak, csupán 39 százalékuk elégedett. Az MSZP táborában ezzel szemben azok vannak többségben, akik ellenzik a jogi felelősségre vonást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!