Belföld

2009.10.28. 12:38

Nézőpont Intézet: csökkent a Fidesz támogatottsága

Budapest - A Nézőpont Intézet a Heti Válasz számára készített közvélemény-kutatása szerint októberben csökkent a Fidesz támogatottsága, Bajnai Gordont viszont többen tartják alkalmasnak a válságkezelésre.

MTI

A Nézőpont Intézet a kutatás összefoglalóját szerdán az MTI-hez eljuttatta. A reprezentatív felmérés 2009. október 19. és 21. között készült, ezer ember megkérdezésével.
   
A vizsgálat szerint októberben a tavaszi szintre csökkent a Fidesz támogatottsága, az összes megkérdezett harmada (33 százalék) rokonszenvezik az ellenzéki párttal. Az aktív szavazók közül a Fideszt 45, az MSZP-t nyolc, a Jobbikot hét százalék támogatja. Minden ötödik aktív szavazó pedig még bizonytalan.
   
A közlemény szerint a fenti számok is sejtetik, hogy a következő választás tétje nem a Fidesz győzelme, hanem annak mértéke lesz, tehát az, kap-e a sarkalatos törvények módosításához szükséges felhatalmazást a párt. Míg júniusban, az uniós választások után a választók 43 százaléka tartotta előnyösnek, ha egy pártnak kétharmados többsége van, addig októberben arányuk már 47 százalékra nőtt. Ugyanebben a körben csak a megkérdezettek 33 százaléka rokonszenvezik bevallottan a Fidesszel. A választás szempontjából fontos lehet, hogy a bizonytalanok 44 százaléka előnyösnek, 33 százaléka hátrányosnak tartja az egypárti kétharmadot.
   
Bár Bajnai Gordont április óta többen tartják alkalmasnak a válságkezelésre (tavasszal 29, ősszel 34 százalék), a kormányfőt elfogadóknak csak 71 százaléka tartja szavahihetőnek is Bajnait, s alig minden negyedik (23 százalék) választópolgár lát benne hiteles válságkezelőt.
   
A Nézőpont Intézet Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök népszerűségét is vizsgálta. A választók nagy többsége, 83 százaléka nem szeretné, ha Gyurcsány Ferenc, az egykori miniszterelnök visszatérne a politikai élet élvonalába a közeljövőben. A megkérdezetteknek csupán 9 százaléka látná szívesen újra a politikában.
   
A kettős állampolgárságnak - júniushoz hasonlóan - kétharmados támogatottsága van. A nyárelőn a megkérdezettek 68, októberben 65 százaléka állította, hogy egy megismételt népszavazáson igennel szavazna - derül ki a kutatásból.
   
A válaszadóknak azt a kérdést is feltették, hogy beoltatják-e magukat az új vírus ellen. A megkérdezettek mindössze 13 százaléka szándékozik beoltatni magát, háromszázaléknyi válaszadó már túl van rajta, 79 százalékuk azonban nem szeretné beoltatni magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!