Belföld

2009.09.23. 16:31

Nézőpont Intézet: Fidesz-kormány következik

Budapest - A megkérdezettek 58 százaléka arra számít, hogy a Fidesz egyedül alakíthat majd kormányt a parlamenti választások után - számolt be a Nézőpont Intézet szerdán a legújabb közvélemény-kutatásáról az MTI-nek, amit a Heti Válasz felkérésére készítettek.

MTI

A szeptemberben készített közvélemény-kutatás szerint - amely a hetilapban csütörtökön jelenik meg - az MSZP szimpatizánsainak 49 százaléka és a Jobbik híveinek 52 százaléka is így vélekedik. A teljes lakosság körében a Fidesz 38, az MSZP tíz, a Jobbik hét százalékon áll - írták.
    
Közlésük szerint ha most vasárnap lennének a választások, hárompárti parlament alakulna (a KDNP-vel együtt négypárti). Az aktív szavazók 52 százaléka a Fideszre, 11 százaléka az MSZP-re, nyolc százaléka pedig a Jobbikra voksolna. A többi aktív szavazó jelenleg esélytelen kispártokat támogat, bizonytalan vagy rejtőzködő választó.
    
A megkérdezettek 70 százaléka azt állítja, hogy a Fidesz kormányon más gazdaságpolitikát folytat majd, mint a jelenleg hatalmon lévők, s csupán minden ötödik válaszoló gondolja, hogy nem lesz különbség a kormányok között - tették hozzá.
    
A megkérdezettek 53 százaléka szerint nem volt jó döntés, hogy Magyarország az IMF-től vett fel hitelt, s csak egyharmaduk megértő Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon lépésével kapcsolatban. A kölcsön felvételét az MSZP-tábor kétharmada helyesli, a Fidesz-tábor kétharmada elutasítja. Az adósság majdani visszafizetésével terhelt nemzedék, a 29 év alattiak 61 százaléka ellenzi a döntést, s a 60 év felettiek 44 százaléka mondta magát megértőnek.
    
A Nézőpont Intézet rámutatott: a többség elveti a sukorói kaszinóberuházás ötletét, csupán 20 százalék támogatja az ügyletet. E téren a pártszimpátia sem írja felül a meggyőződéseket: az MSZP-tábor 51 százaléka ellenzi a beruházást, a fideszesek 68, és a jobbikosok 67 százalékához hasonlóan.
    
A megkérdezettek 56 százaléka szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök befolyással bír a kormányra, az MSZP-tábor 38, míg a Fidesz-tábor 71 százaléka gondolja így - közölték.      
    
A felmérés szeptember 14-18. között készült ezer 18 év feletti ember megkérdezésével. Az adatgyűjtést telefonos kérdőíves lekérdezéssel végezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!