Belföld

2009.06.24. 02:29

Nyaralnak a diákok - Szülők nélkül szabadabban

Balatonszepezd - Vége a tanévnek. A diákok számára elkezdődött a várva várt vakáció. Sokan mennek a nyáron táborba vagy vidékre, a nagyszülőkhöz. A szepezdi táborban úrkúti, tósoki gyerekeket találunk.

Munkatársainktól

A múlt heti kánikula után hideg, eső és szél fogad, mikor kilépek az ajtón. Nem éppen táborozni való idő. A balatonszepezdi táborba érve, ha kis időre is, de eláll az eső. Az úrkúti Hauser Lajos Általános Iskola tanulói egyből futnak a focipályára, mindenki kijön a szobájából a levegőre. 

A gyerekek hét napot töltenek a táborban, ahol a peda- gógusok sportversenyekkel, kézműves foglalkozásokkal, szellemi vetélkedőkkel készülnek a diákoknak. 

- A programban szerepel még éjszakai túra, sétahajózás és kertmozi is - mondja Szabó Istvánné kísérő tanár, aki reménykedik, hogy mielőbb jó idő lesz. Tizenháromezer forintot kellett a gyerekeknek befizetniük, ami tartalmazza a szállást, az útiköltséget és a belépőket.

A tanárnők után a diákokkal beszélgetek. A lányok elmondják, hogy nagyon tetszik nekik a tábor, a környezet, a szobák. A legtöbbjük nem először van itt. A programokat nagyon várják, szívesen mennének strandolni, de az időjárás ezt - egyelőre sajnos - nem engedi. Papdi Alexandra a barátnői ajánlására jött idén a táborba. - Ők már tavaly is voltak itt, és azt mondták, hogy nagyon jó volt. Az előzetes programok nagyon tetszettek. Nyáron még lovastáborba is megyek és vidékre a nagyszüleimhez. A nagymamámnak szívesen segítek a ház körül és új barátokat keresek a faluban. Ha pedig otthon vagyok, akkor a családdal kirándulunk, játszunk.

Miközben a lányokkal beszélgetek, feltűnik, hogy ki vannak sminkelve, csillog a szemük, arcuk, szájuk. - Szépségverseny lesz este - mondják boldogan, nevetve a diákok. - És a fiúk fognak zsűrizni? - kérdezem, mire ők csak mosolyognak és rázzák a fejüket, hogy nem. - A tanárok bírálnak majd, de lehetséges, hogy a fiúk is besegítenek - veszi át a szót Rózsás Jose-phin, akitől megtudom, hogy édesség lesz a nyertes jutalma. - Én vagyok a smink- és ruhafelelős, én készítem fel a lányokat az esti megméret-tetésre - mondja büszkén Nagy Hajnalka. Mielőtt indulnék a fiúkhoz, a lányok még elárulják, hogy a kertmozit és az éjszakai fürdőzést várják a legjobban.

A fiúk a sportpályán fociznak az ajka-tósoki iskolásokkal. Bányi Erik ugrik oda hozzám, aki már ötödik-hatodik alkalommal nyaral itt. Ő most volt nyolcadikos, így ez az utolsó nyara a táborban, de annyira szeretett ide járni, hogy tanársegédként szívesen visszajönne jövőre is. Eriknek még a szeme sem áll jól, látszik rajta, hogy igazi vagány fiú. Elárulja, hogy a tanárok szállása mellett van a faházuk, mert éjszaka ki szoktak lógni a szobából. - Olyankor átmegyünk a lányokhoz beszélgetni, kártyázni - mondja mosolyogva Erik. Miközben a fiúk mesélnek, újból elered az eső, így visszamennek a szobáikba, s előkerül a kártya. Szabó Dánieltől és Pichler Valentintől két gól között megtudom, a nyári szünidőben bicikliznek és fociznak otthon, illetve ha az idő engedi, közös baráti programokat szerveznek.

A balatonszepezdi táborban ajka-tósoki tanulókkal is találkozom. - Már tavaly is az úrkúti gyerekekkel voltunk itt és olyan jó barátságot kötöt-tünk, hogy idén már mi kértük, megint velük legyünk egy időpontban. Általában a táborhelyen belül vannak csak közös programok. Sport- és akadályversenyeket szoktak nekünk szervezni a tanárok. Ma ismerkedési est lesz, mert vannak új emberek is a csoportokban. Ilyenkor zenés, táncos mulatság szokott lenni, de beszélgetésre ugyancsak van lehetőség - mondják közösen a lányok.

Amikor a diákok éppen nem táborban vannak, szívesen töltik a szabadidejüket a játszótéren, parkokban barátaik, osztálytársaik körében. Az egyik dózsavárosi játszótéren találkozom a leendő hatodikos tanulókkal, akik mesélnek terveikről és az előttük álló hosszú nyár lehetséges programjairól. Bodor Barbara a barátaival tölti a vakációt, mivel a szülei dolgoznak. Szívesen választja a különféle edzőtáborokat, mert szeret mozogni. Idén rockn roll- és tenisztáborba készül. Kozma Dániel a kikapcsolódást, a sportolást és a felejthetetlen táborozásokat kedveli, ahol a barátaival együtt lehet. 

- Szeretek focizni és beszélgetni az osztálytársaimmal. Mindig telefonon egyeztetünk az aktuális programokról. Ha esős, rossz az idő, akkor számítógépezni szoktam, mint Barbi - mondja Dani. A dózsavárosi diákok a család mellett a barátokra is sok időt szánnak. Amennyiben nincs lehetőség a rokonokkal a Balatonra vagy esetleg külföldre utaz-ni, akkor az osztálytársakkal szerveznek közös programokat a tanulók. Szívesen bicikliznek vagy túráznak a közeli réten, ahol lehet szalonnát sütni és különféle labdajátéko-kat játszani. Itt nem zavar senkit a hangoskodás és a futkározás, így zavartalan lehet a játék és a szórakozás. Markó Fruzsina és Kalczer Julianna is a szabadtéri játékokat kedveli leginkább, mert itt az ügyesség és a kreativitás a legfontosabb.

Horváthné Kecskés Diána, a Veszprémi Családsegítő Szolgálat, Gyermekjóléti Központ és Családok Átmeneti Otthonának intézményvezetője elmondja, hogy a csellengés megelőzése és a nyári szünet hasznos eltöltése érdekében számos játszóház, napközis tábor, valamint sportprogram várja a gyermekeket és családjaikat. A csellengés helyett hasznosan tölteni a szünidőt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!