Belföld

2010.05.14. 09:09

Oszkó meglepőnek nevezte Varga Mihály "csontvázait"

Budapest - Különösnek nevezte Oszkó Péter, hogy Varga Mihály hónapok óta ismert ügyekre bukkant, mint "csontvázakra"; a TV2 péntek reggeli műsorában a pénzügyminiszter úgy vélte: sem a rendvédelmi dolgozók áprilisi bérének májusi kifizetése, sem a Malév helyzete nem jelenthet meglepetést a fideszes képviselő számára.

MTI

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, a Miniszterelnökség leendő államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta, az általa vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság vizsgálata alapján a "csontvázak kategóriájába" tartozik Oszkó Péter pénzügyminiszter - egy napilap csütörtöki idézete szerinti - kijelentése arról, hogy van egy technikai korrekció, amely szerint áprilisról májusra tolják át 35 milliárd forint kifizetését. A másik ügy a Malév állapotával függ össze, ha ugyanis a hitelnyújtás nem sikerül, a társaság dolgozói nem kapnak bért - hívta fel a figyelmet a Fidesz alelnöke.

Oszkó Péter a Mokka című műsorban pedig éppen azon lepődött meg, hogy Varga Mihálynak meglepetést okozhatnak az ügyek. Ismertette: az április-májusi hónapforduló hétvégére esett és ilyenkor például a rendvédelmi dolgozók bérkifizetését előre szokták hozni. Most azonban nem így történt, a májusban esedékes bért májusban fizették ki, így ez a tétel májusban jelentkezett. Ebben azonban semmi meglepő, vagy csontvázszerű nincs - hangsúlyozta és hozzátette, hogy ez egy normál tétele a költségvetésnek.

Ugyancsak nem lehet eltitkolt államháztartási teherként értelmezni véleménye szerint a Malév helyzetét. Hónapok óta ismertek a légitársaság finanszírozási problémái, amelyek rendezését a PM prognózisaiban figyelembe is vette, a kockázatokat felmérte és azok kezelésére is dolgozott ki megoldásokat annak érdekében, hogy a költségvetési hiány tartható legyen.

A kormány elkészítette a légitársaság szerkezeti átalakítási tervét. Az orosz társtulajdonossal és finanszírozóval egyeztetni kell, ezt a "napokban megoldjuk, a Malévnél minden rendben ki lesz fizetve, mindenki megkapja a bérét" - hangsúlyozta. Ezek után nem szabadna kiállni valakinek és meglepődnie, hogy a Malévvel kapcsolatban feladatok vannak - jegyezte meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!