Belföld

2010.03.25. 20:28

OVB: jogsértő az Fidesz-KDNP "dupla műsorideje" az MTV-ben

Budapest - Sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét, hogy a Magyar Televízió "dupla műsoridőt" biztosít a Fidesz-KDNP-nek a választási műsorában azzal, hogy külön jelölőszervezetként kezeli az egyébként közösen országos listát állító pártot - határozott az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtök esti ülésén.

MTI

Az OVB-hez Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke fordult a kifogással. Emlékeztetett rá: az MTV március 22-én tette közzé, az országos listát állító pártok milyen sorrendben mutatkozhatnak be a köztelevízióban. A sorsolás során külön pártként kezelték a Fideszt és a KDNP-t, külön napon biztosították számukra a megszólalás 25-25 perces lehetőségét.

Szigetvári Viktor arra hívta fel a bizottság figyelmét, hogy a két párt egyéni jelöltjeit, területi és országos listáit közösen állította, így a választási eljárás szabályai szerint egy jelölőszervezetnek minősülnek. Ha pedig egy jelölőszervezetnek számítanak, a dupla megjelenés sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét.

Az OVB 5:1 arányban helyt adott a kifogásnak és megállapította, hogy az MTV megsértette a választási eljárásnak a jelöltek esélyegyenlőségére vonatkozó előírását.

A vitában elhangzott: ebben az esetben nem a műsorfolyam egészében kell vizsgálni a jelölőszervezetek egyenlő megjelenését, hanem - mivel zárt műsorblokkról, kifejezetten az országos listát állító jelölőszervezetek bemutatkozásáról szóló választási műsorcsoportról van szó - önmagában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!