Belföld

2009.01.09. 03:28

Pályázhat mindenki

<b>Budapest</b> - A Somló környéki Leader-csoportok ügyében hozott hét eleji bírósági döntés nem érinti az aktuális vidékfejlesztési pályázati lehetőségeket - tudtuk meg <em>Gőgös Zoltántól</em>.

Győrffy Árpád

A Földművelésügyi és Vidékfej-lesztési Minisztérium (FVM) államtitkára lapunknak elmondta, hogy a falumegújítást, a vidéki örökség ápolását, a mikrovállalkozás-fejlesztést és turisztikai fejlesztéseket célzó beruházások támogatásához mindkét Leader-közösség által érintett településekről be lehet nyújtani a támogatási kérelmeket január 10-ig. 

Az államtitkár érdeklődésünkre elmondta, hogy időközben írásban megkapták azt az ítéletet, amit lapunkban szerdán Menyhárt Tibor, a pert kezdeményező Somló- Marcalmente-Bakonyalja Leader Közösség Egyesület (SMBLE) elnöke ismertetett a szóban elhangzottak alapján. 

Az írásos ítélet szerint a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte azt a minisztériumi határozatot, amely előzetes elismerésben részesítette a pert kezdeményezők közösségét, a Somló-Marcalmente-Bakonyalja vidékfejlesztési akciócsoportot, s ezzel az akciócsoport Leader helyi akciócsoportként való elismerése is hatályát veszti. 

Ugyanakkor az FVM álláspontja szerint a bíróság döntése nem vonja automatikusan maga után a másik közösség, a Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke (GEMARA SK) Leader helyi akciócsoport felfüggesztését is. 

Az FVM képviselői szombaton egyeztetést tartanak minkét csoporttal, de dönteniük újra csak a Somló-Marcalmente-Bakonyalja csoport sorsáról kell. Gőgös Zoltán államtitkár abban bízik, hogy az új határozat már hétfőn megszülethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!