Belföld

2012.01.27. 07:42

Piros, halálos találati zóna

Egy elfogással kezdődött. A tervezettnél később sorakoztak fel az akciócsoport tagjai a lőtéren: a csúszás oka egy rutin bevetés volt, Fehérváron kellett meglepni egy körözött tolvajt - olvasható a Fejér Megyei Hírlap online oldalán.

Tihanyi Tamás

A keresett fiatal férfi először nem akart ajtót nyitni, de aztán  feladta magát. Nem történt baj, de ezt előre soha nem lehet biztosra venni. A rendőr nem tudhatja, melyik nyíló ajtó mögül szegeznek rá fegyvert, vagy rohannak rá egy késsel. Ilyenkor egy pillanat alatt kell dönteni és reagálni, a fegyver szakszerű használata (azaz a pontos lövés) azonban mindennek  az alapja. Így aztán nem lehet eleget gyakorolni.

Az Alba Volán lőterén előbb lábra és  felkarra célozva lőttek, majd gyorsasági feladat következett (cél a piros, halálos találati zóna!), később különböző testhelyzetből rántottak fegyvert. Nemes János hadnagy, lőkiképző  két sorozat között elmondta: fontos elvárás feléjük a társadalom részéről, hogy megfelelően, jogszerűen használják  fegyvereiket. És ehhez tökéletesen ismerniük kell a pisztoly felépítését, működését, használatát. 
Furcsa kettősség ez. Hiszen egyrészt adott esetben (ilyen azért bőven előfordul) le kell szerelniük a késsel feléjük hadonászó, begőzölt alakot, másrészt, amíg valamilyen enyhébb kényszerítő eszközt lehet alkalmazni, addig kímélniük kell az emberi életet, a testi épséget.  Azonban a rendőrnek a kritikus pillanatban másodpercek alatt kell döntenie. Három kulcsszó szerint: jogszerűség, szakszerűség, arányosság. Ha téved, jobb esetben a rossz fiú, rosszabb esetben a vétlen áldozat meghalhat a helyszínen. 
 
Az új alkotmány kedvez a megtámadottnak, s nehezebb helyzetbe hozta a támadót, de a rendőrök számára ez nem jelent semmiféle könnyítést, hiszen  a szolgálati törvény minden mozdulatukat szigorú  előírások keretei között tartja. Nemes Jánossal azon törjük  a fejünket, mikor kellett utoljára rendőrnek fegyvert használnia Fejér megyében. Csak figyelmeztető, vagy állatra leadott lövés  jut eszünkbe. Szerencse ez, mert bármikor történhet  másként is. Fel kell készülni minden helyzetre, mert amikor az bekövetkezik, nem remeghet meg a kezünk, szögezi le a hadnagy. Aztán sorolja a nálunk rendszeresített pisztoly (maroklőfegyver) típusokat. Amelyeknél természetesen léteznek már korszerűbb fegyverek, ám a dolgukat  el tudják végezni a meglévőkkel is.
De ne legyen munkájuk.

A lőfegyverhasználatot  a szolgálati törvény szerint  meg kell előznie: egy felhívásnak, amely a rendőr részéről arra irányul, hogy az elkövető engedelmeskedjék neki, valamilyen más kényszerítő eszköz alkalmazásának, aztán figyelmeztetésnek, hogy lőfegyverhasználat következik. Ezután jön a  figyelmeztető lövés. Részben vagy teljesen ezek mellőzhetőek, ha   megelőző intézkedésre már nincs idő - olvasható az FMH oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!