Belföld

2015.12.16. 18:44

Poliovírus-fertőzés Kárpátalján - Hazánk szinte száz százalékban védett

Veszprém - Két gyermek is megfertőződött Kárpátalján a közelmúltban a gyermekbénulásért felelős poliovírussal, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szükségállapot bevezetését javasolta.

Kovács Erika

A betegséget a rahói járásban egy négyéves gyermeknél, a técsőiben egy tíz hónapos csecsemőnél azonosították. A betegség megtámadja az idegrendszert és órákon belül bénulást okozhat, ami minden kétszázadik esetben maradandó.

Az Ukrajnában megjelent poliovírus-fertőzés Magyarországon nem ad okot aggodalomra, hiszen a populáció szinte száz százalékban védett, mondta érdeklődésünkre Hajdu László veszprémi házi gyermekorvos.

Az oltásban még nem részesült gyermekek fogékonyak lehetnek a fertőzésre, de a higiéniai szabályok betartásával a kockázat minimális, hangsúlyozta a szakember, aki a kétéves kor alatti gyermekek kárpátaljai utazását nem ajánlja. Magyarországon 1959 óta nem történt gyermekbénulásos eset. Kérdésünkre, mi történne, ha a poliovírust azonosítanák Veszprém megyében, a gyermekorvos elmondta, a járványügyi szervek kidolgozott járványügyi intézkedési tervvel rendelkeznek ilyen esetre, és azonnali hatékony beavatkozással orvosolnák a problémát. Gyermekbénulás gyanúja esetén a fővárosi László Kórházba kell küldeni a fertőzöttnek tűnő beteget.

A járványos gyermekbénulás ellen 2, 4, 6, 21 hónapos korban és 6 évesen kapnak védőoltást a gyermekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!