Belföld

2009.08.29. 11:07

Romagyilkosságok - A külügy szerint a romák kivándorlását anyagi haszonszerzés céljából szervezik

Budapest - A Külügyminisztérium szerint anyagi haszonszerzés céljából szervezik ismeretlenek a magyarországi cigányok kivándorlását - erről a tárca képviselőjeszombaton beszélt a romák elleni támadássorozat elkövetőinek felderítése kapcsán szervezett, rendőri és roma vezetők részvételével tartott találkozón, Budapesten.

MTI

Berta Krisztina, a konzuli főosztály vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy sem Kanada, sem az európai országok nem adnak menekültstátust a Magyarországról kivándorolni készülőknek, ezért aKülügyminisztérium nem tanácsolja a romáknak, hogy elinduljanak. 

Tájékoztatása szerint tavaly márciustól, amióta Magyarország ismét vízummentes Kanadával szemben, 1.300 menedékkérelmet adtak be az ottani hatóságokhoz feltehetően roma származású magyarállampolgárok, de a hatóságok egyetlen esetben sem adtak helyt a kérelemnek. Hozzátette: míg tavaly 288 kérelmet adtak be, az idén augusztusig 1080 eset került a kanadai hatóságok elé.     

Berta Krisztina közlése szerint világviszonylatban a magyarországi igények száma nem magas, de ezekben az ügyekben "érezhető, kitapasztalható a mesterséges gerjesztés", ami mögött utazási irodák,roma vagy nem roma személyek állnak.  

Megjegyezte, hogy a kivándorlást megkísérlő családok nincsenek tisztában a lehetőségekkel, nem ismerik a helyzetet, egy bizonytalan jövő miatt felégetnek maguk mögött mindent, elkótyavetyélik avagyonukat, majd pár nap vagy hónap múlva kénytelenek visszatérni Magyarországra. 

A Külügyminisztérium szakembere emlékeztetett arra: csak a Zámolyról elmenekült cigányok kaptak menekültstátuszt más országban, 2004 óta egyetlen esetben adtak helyt ilyen jellegű kérelemnek. 

Kijelentette: Kanada a menedékkérelmi eljárást fel fogja gyorsítani, de nagy valószínűséggel a jövőben egy-két esetben sem kerül majd sor arra, hogy menekültstátust adjanak. Berta Krisztinamegjegyezte: európai országok repterein olyan új tiszteket neveztek ki, akik az általuk gyanúsnak vélt családokat nem engedik fel a kanadai gépre; az elmúlt hónapokban, hetekben néhány roma család csak konzuli segítséggel tudott hazajönni. 

Közlése szerint július végén munkacsoport jött létre a két ország szakembereinek részvételével, ha a helyi közösségekben igény lenne tájékoztatásra, a magyar külügy és a kanadai szakembereksegítséget, információt adnának az állampolgároknak.  

A napokban több száz roma jelezte kivándorlási szándékát az Országos Cigány Önkormányzatnak (OCÖ), a cigányokat ért támadásokra és diszkriminációra hivatkozva. Az OCÖ pénteken elfogadotthatározatában arra kérte a romákat: senki ne hagyja el az országot, a kivándorlás, a menekülés nem lehet megoldás a népcsoport problémájára. 

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke a szombati találkozón szólt arról: a cigányok félelemben élnek a vidéki településeken, sokan ugyanis nem hiszik el, hogy a hat halálos áldozatot követelősorozattámadás minden elkövetőjét elfogták a rendőrök. Mint mondta, a cigánytelepek lakói elleni "provokációk" új félelmeket gerjesztenek, ez az oka a kivándorlási szándéknak. 

Az MTI-hez a hét elején eljutott egy aláírásgyűjtő ív, amelyen mintegy százötven ember aláírása és adatai szerepelnek az alábbi szöveg alatt: "aláírásommal kinyilvánítom és tiltakozom amagyarországi cigányságot ért sorozatos terrortámadások és diszkrimináció miatt, és ezért Magyarországról el kívánok költözni". Lehetséges célállomásként Kanadát jelölték meg, de Anglia, Svédország, Dánia, az Egyesült Államok és Belgium is szerepel az íven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!