Belföld

2006.06.16. 22:00

Sárközy az új társasági törvényrõl

Mórocz Zsolt

A jogászprofesszor kifejtette a jövõ hónaptól kezdve csak az új elõírások figyelembevételével lehet vállalkozást alapítani, a már mûködõ cégekre viszont a régi törvény elõírásai vonatkoznak az elsõ tag-, illetve közgyûlésükig, de legkésõbb 2007 szeptemberig.
Dr. Sárközy Tamás beszélt arról is, hogy 1998 óta nem történt alapvetõ változás a magyar társasági jogban, a mostani felülvizsgálatot az uniós irányelvek változása, a társjogterületek alakulása, a technikai fejlõdés és az apróbb módosítások iránti igények indokolták. - Az új törvény vállalkozóbarát szem- léletû, hiszen leveszi az adminisztratív kötöttségeket a cégvezetõk válláról, ugyanakkor növeli a variációs lehetõségeiket - mondta a professzor. A legjelentõsebb változások közé sorolta, hogy meg kell különböztetni egymástól a zártkörûen és a nyilvánosan mûködõ részvénytársaságokat, amit a cégnevekben is kötelezõ feltüntetni. Az új gazdasági törvényhez kapcsolódóan változik a cégeljárási törvény is, amelynek részleteit dr. Farkas Rozália cégbíró foglalta össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!