Belföld

2008.12.29. 11:09

Segítség a hátrányos helyzetben lévôknek

Hat olyan esélyegyenlôségi terület van, melyek fejlesztése hozzájárulhat az Új Magyarország fejlesztési tervben (ÚMFT) vállalt esélyegyenlôségi célok eléréséhez, annak erôsítéséhez.

Deák Dóra

A pályázóval szemben elvárás, hogy legalább egy területet ki kell választani, és elôrelépést kell vállalni konkrét intézkedések formájában, amelyekkel az értékelés során legalább 1 – kiemelt projektek esetében 3 – pontot el kell érni. 

Az egyes esélyegyenlôségi területeken belül a pályázó konkrét, jól megfogható intézkedések között választhat Az ÚMFT operatív programjai e területek mindegyikén lehetôvé teszik esélyegyenlôségi teljesítmény vállalását. 

A hat fô esélyegyenlôségi terület: a családbarát munkahelyi körülmények megteremtése, erôsítése, a nemek közötti egyenlôség erôsítése, az akadálymentesítés elôrehaladása, a fogyatékos személyek életminôségének és munkaerô-piaci esélyeinek javítása, a roma emberek életminôségének és munkaerô-piaci esélyeinek javítása, más hátrányos helyzetû csoportok munkaerô-piaci és társadalmi esélyeinek javítása. 

Hátrányos helyzetû munkavállaló minden olyan 25. életévét be nem töltött személy, aki még nem állt rendszeres, fizetett alkalmazásban; minden olyan súlyos testi, szellemi vagy lelki betegségbôl fakadó fogyatékossággal élô személy, aki ennek ellenére képes belépni a munkaerôpiacra; minden olyan, a Közösség területére munkavégzés végett beköltözô vagy már beköltözött, vagy ott letelepedett migráns munkavállaló, aki nyelvi képzésre szorul; minden olyan személy, aki legalább háromévi kihagyás után újra dolgozni kíván, különösen azok, akik munkájukat a családi élet és a hivatás összeegyeztetésének a nehézségei miatt adták fel, a munkába állás utáni elsô hat hónapban; minden olyan 45. életévét betöltött személy, aki nem szerzett középfokú vagy azzal egyenértékû képesítést; minden hosszú távon, azaz megszakítás nélkül 12 hónapig munkanélküli személy, a munkába állás utáni elsô hat hónapban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!