Belföld

2009.01.14. 10:27

Szabványosítják a legtöbb gyermekbalesetet okozó bébikompokat

<b>Napló</b> - Évi több ezer gyermekbaleset megelőzése érdekében a bébikompokra vonatkozó európai biztonsági szabványt tett közzé az Európai Bizottság kedden hivatalos közlönyében.

Deák Dóra

Ausztrál kutatások szerint három bébikomphasználó gyermekből legalább egy valamilyen sérülést szenved. 

Az Egyesült Királyságban működő gyermekbaleset-megelőzési szervezet (Child Accident Prevention Trust) becslése szerint a bébikomp minden más, csecsemőknek szánt terméknél több sérülést okoz, 2002-ben ilyen baleset miatt több mint 2350 gyermek került kórházba, akiknek mintegy 70 százaléka egy évnél fiatalabb volt. 

A bébikomp-balesetek – például a felborulás vagy a lépcsőn leesés – rendkívül súlyosak lehetnek, hiszen az esetek túlnyomó többségében a fej sérül meg ilyenkor. 

Az eszköz miatt bekövetkező balesetek számának növekedése miatt a tagállamok igényelték, hogy közösségi szinten határozzák meg a biztonsági szabványt.

Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos szerint: „A szabvány az EU legfiatalabb és legsérülékenyebb polgárainak biztonságát hivatott növelni. A gyermek védelmének legfontosabb záloga ugyan a szülői felügyelet, ám a gyermekek számára készült termékek biztonságával kapcsolatos külön elővigyázatossági intézkedések sem hanyagolhatók el.”

A bébikomp olyan kerekes készülék, amelynek segítségével a járni még nem tudó kisgyermek lábai használatával mozoghat. Általában akkortól használható, amikor a gyermek már önállóan ül, egészen addig, amíg képes önállóan járni, vagyis jellemzően 6–15 hónapos gyermekek használják.

Miért veszélyes?

A bébikompok legnagyobb veszélye a felborulás. Ennek orvoslására az új szabvány stabilitásvizsgálatokat és a felborulás kockázatát csökkentő követelményeket határoz meg. 

Az új szabvány bébikompok gyártásához tartalmaz követelményeket és teszteket, hogy csökkenjen a gyermek lehetősége arra, hogy veszélyes tárgyakat érjen el vagy instabil helyeken felboruljon.

Különösen fontosak a biztonságos használatot szavatoló felnőtteknek szóló figyelmeztetések és utasítások, hiszen végső soron a felügyelő felnőtt biztosítja, hogy a bébikompban ülő gyermek körüli környezet a lehető legbiztonságosabb legyen. 

Ezen kívül a bébikomp nem a járás megtanulására szolgáló eszköz, és túl hosszú használata megzavarhatja a gyermek járóképességének természetes fejlődését. 

A szabvány ezért előírja, hogy a bébikompon olyan utasításokat kell elhelyezni, amelyek felhívják a felnőtt figyelmét arra, hogy a termék nem alkalmas bizonyos testsúly fölötti gyermeknek, illetve olyannak, aki még túl fiatal ahhoz, hogy segítség nélkül üljön.

A gyermekek számára a haladást segítő megoldás miatt évente több ezer gyermekbaleset történik EU-szerte. A gyermekjáró-keretes balesetek jórészt lépcsőn való leesés vagy felborulás miatt következnek be, elsősorban akkor, amikor a gyermek göröngyös felületen – például küszöbön vagy szőnyegszélen – próbál előrehaladni. 

Portugáliai adatok szerint 7–15 hónapos korú 850 gyermeknek kellett bébikomp miatt bekövetkezett sérülése miatt sürgősségi ellátásban részesíteni.  A toulouse-i egyetemi kórházközpont tanulmánya szerint 2003–2006 között 7–12 hónapos korú 178 gyermeket vettek föl sürgősségi gyermekgyógyászati kezelésre azért, mert bébikomppal elesett.

A szabványt az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) dolgozta ki, és a tagállamok piacfelügyeleti hatóságai már használják is a nem biztonságos gyermekápolási termékek forgalmazásának ellenőrzésekor. 

Az ilyen EU-szabványok használata ugyan önkéntes, ám az EU Hivatalos Lapjában közzétett szabvány szerint gyártott termékről vélelmezni kell, hogy biztonságos. 

Amennyiben egy gyártó eltér az EU-szabványtól, akkor gondoskodnia kell róla, hogy terméke teljesíti – legalább – a szabványban megadott biztonsági szintet és követelményeket. 

Ez viszont alapos kiegészítő, speciális tanúsítási eljárásokat kíván, amelyek az EU hivatkozású szabvány használatával egyszerűen elkerülhetők. 

Emiatt közös szabványok egyre inkább ágazati normává válnak.

Forrás: bruxinfo.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!