Belföld

2009.09.30. 15:48

Szekeres Imre: sikertörténet a honvédség afganisztáni békemissziója

Nyíregyháza - Szekeres Imre szerint sikertörténet a honvédség afganisztáni békemisszója - erről a honvédelmi miniszter a távoli országból hazatért tartományi újjáépítési csoport hatodik váltásának visszafogadó ünnepségén beszélt Nyíregyházán szerdán.

MTI

A város főterén rendezett ünnepségen részt vett Tömböl László vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke, Benkő Tibor altábornagy, összhaderőnemi parancsok, valamint a házigazda Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzati, illetve fegyveres testületeinek vezetői, valamint hozzátartozók és civilek százai köszöntötték a visszatért kontingens tagjait.

A miniszter kiemelte: a honvédség alakulatai a NATO első számú missziójának tagjaként három éve teljesítenek eredményesen szolgálatot Afganisztánban. Jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az országban erősödhessen a közbiztonság, elindulhasson a demokratikus intézményrendszer kialakítása, az ottani hadsereg és a rendőrség felkészülhessen feladatai ellátására, valamint megkezdődhessen az ország intézményrendszerének újjáépítése.

A tárca vezetője ünnepi beszédében külön kitért arra, hogy a magyar katonák a nemzetközi erők részeként hibátlanul biztosították az augusztusi afganisztáni elnök- és önkormányzati választást, ami egy biztonságos ország létre jöttét jelentheti. A jó együttműködés, az erőteljes fellépés eredményeként kordában tartották az indulatokat, s az afgán többség pedig voksaival bizonyíthatta, hogy demokráciát szeretne, s nem fegyverrel akarja a jobb életet jelentő megoldást - tette hozzá.

Szekeres Imre beszélt arról is, hogy itthon teljes politikai konszenzus kíséri a Magyar Honvédség afganisztáni küldetését. A parlamenti pártok egységesen álltak ki a békemisszió folytatása mellett, s az Országgyűlés igent mondott a széles körű és összetett feladat további folytatására.

A miniszter végül köszönetet mondott az újjáépítési csoport hatodik váltása minden tagjának a misszióban végzett munkákért.

A visszafogadási ünnepségen a kontingens katonái közül - amelynek tagjai a debreceni 5. Bocskai István Lövészdandár állományából kerültek ki - kiemelkedő békemissziós külszolgálati munkájáért a Szolgálai érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki Szloszjár Balázs őrnagyot és Ronkai Péter zászlóst. A Szolgálati érdemjel bronz fokozatát Balázs József zászlós kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!