Belföld

2016.05.19. 18:05

A gyermekbántalmazásra nem lehet magánügyként nézni

Budapest - Minden gyermekbántalmazási formát komolyan kell venni, hiszen minden egyes gyermek számít. A szakembereknek egységesen kell fellépni és segítséget nyújtani - mondta Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója.

Penk Tímea

A gyermekbántalmazás nem játék! - című kampányról, a hazai kutatások eredményeiről és a prevenciós programokról számoltak be a szakemberek az Ökumenikus Segélyszervezet központjában. Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató elmondta, a Felhőtlen gyermekkor nevű program idén a bántalmazott gyermekekre fókuszál.

- Évente körülbelül ötszáz bántalmazott gyermeknek tud segítséget nyújtani a szervezet. A kampány állandó eleme a telefonos adományvonal, illetve egy áruházláncnál kuponokat lehetett vásárolni. Idén az adó egyszázalékos juttatásait is a bántalmazott gyermekekre fordítjuk - mondta Gáncs Kristóf, aki egy országos összefogást szeretne elindítani. Székely Levente kutatási igazgató reprezentatív adatokat ismertetett, melyek szerint a magyar felnőttek a családot tekintik a gyermekek számára a legbiztonságosabb helynek.

Senkár Éva pszichológus: A megkérdezettek negyede látta a szülei veszekedését, ami szintén gyermekbántalmazásnak minősül (Fotó: Penk Tímea)

- A kérdőívet kitöltők a gyermekbántalmazás alatt elsősorban a fizikai erőszakot értik, de például a gúnyolódás, az elhanyagolás is ebbe a körbe tartozik. A megkérdezettek kétharmada szerint fontos a gyermekbántalmazással foglalkozni, elsősorban az állami szerveknek, mint például a gyermekjóléti szolgálatnak vagy a rendőrségnek. Ugyanakkor úgy érzik, hogy segíteni az oktatási és egészségügyi intézmények tudnak, csak utánuk következik a rendőrség - foglalta össze Székely Levente. Hozzátette, hogy a megkérdezettek egytizede nem tenne semmit, ha gyermekbántalmazásról értesülne, mert a többségük nem érzi ezt az ő dolgának. A segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatóhelyettese, Senkár Éva pszichológus arról számolt be, hogy a felmérésben részt vevő diákok többségének van saját élménye az erőszakról.

- A megkérdezettek negyede látta a szülei veszekedését, ami szintén gyermekbántalmazásnak minősül. Érzelmi elhanyagolásról a gyerekek nyolc százaléka számolt be, azaz nem érezték úgy, hogy szeretik őket otthon. Több mint tizenhat százalékuk szerint nem is veszik otthon észre, ha bánatuk van - mondta a pszichológus.

A szakemberek a prevenciós órákon a gyermekek attitűdjét igyekeztek formálni, arra bátorították őket, hogy merjenek segítséget kérni önmaguk és társaik részére. A diákok és a pedagógusok tájékoztató anyagokat is kaptak. A gyerekek háromnegyede hasznosnak értékelte a prevenciós órákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!