Belföld

2016.11.07. 12:38

Szexuális visszaélések miatt nyomoz a rendőrség

Budapest - A rendőrség egy névtelen bejelentés nyomán indított eljárást- írja a kisalfold.hu.

Szexuális visszaélés és más szabálytalanságok miatt nyomoz a rendőrség az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Budapesti Javítóintézetét érintően – tudta meg a Magyar Narancs. A lap információi szerint egy névtelen bejelentést követően indítottak vizsgálatot. Az értesülést a BRFK is megerősítette, de bővebb tájékoztatást nem akartak adni. Annyit közöltek, hogy ismeretlen tettes ellen indult eljárás szexuális visszaélés, közfeladati helyzettel visszaélés, valamint más bűncselekmények miatt-írta meg a kisalfold.hu.

A Magyar Narancs úgy tudja, a névtelen bejelentés egy levél, amelyben sok más mellett az is szerepel, hogy volt olyan nevelő, aki szexuális kapcsolatot létesített a fiú növendékekkel. A gyanú elsősorban egy női nevelővel kapcsolatban merült fel, ezt a rendőrségi nyomozás eddig nem igazolta, de a levélben az is szerepel, hogy egy férfi munkatárs is érintett lehet szexuális visszaélésekben.

A névtelen bejelentésben az is szerepel, hogy a vezetőség próbálja eltussolni az intézetben történt balhékat, és az intézet lakói között is történt szexuális zaklatás, például gyengébb társaikat orális szexre kényszerítették.

A Szőlő utcai javítóintézetbe olyan fiatalkorú fiúk kerülnek, akiket előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság, és az általuk feltételezhetően elkövetett bűncselekmények nem a legsúlyosabbak közül valók. A fiataloknak őrzött iskolába kell járniuk, dolgoznak az intézmény falai között és rendszeres foglalkozásokon is részt kell venniük.

A nyomozásról az EMMI is tud, közölték, hogy az üggyel kapcsolatban tájékoztatást kértek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, amely a fenntartói feladatokért felel. A főigazgatóság a nyomozás lezárásáig nem nyilatkozik az ügyben.

A rendőrség azt közölte, hogy az eljárás eddigi állapota szerint még nem sikerült igazolniuk a feljelentésben leírtakat, ugyanakkor kényes lehet az ügy különösen az után, hogy kiderült: a bicskei gyermekotthon azóta előzetes letartóztatásba helyezett vezetője több fiút zaklathatott éveken át, szeptemberben pedig az került nyilvánosságra, hogy egy budapesti nevelőotthonban 9-10 éves gyerekeket is szexre kényszerítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!