Belföld

2010.09.06. 13:43

Szijjártó: az MSZP-s gazdaságpolitika a múlté

Budapest - A miniszterelnök szóvivője szerint a megszorításokra épülő szocialista gazdaságpolitika csődöt mondott, kudarcot vallott és a múlthoz tartozik.

MTI

Szijjártó Péter hétfőn Budapesten a szocialista pártelnök tájékoztatójára reagálva azt mondta, a megszorítás szó az MSZP gazdaságpolitikai szótárjában van, az MSZP sajtótájékoztatóin hangzik el, a hétvégi kötcsei találkozón ilyen nem hangzott el. Kötcsén volt szó munkáról, munkahelyteremtésről, tíz év alatt egymillió új munkahelyről, nemzeti egységről, a gazdaság megújításáról, pénzügyi stabilitásról és a kilábalásról az adósságcsapdából - sorolta.

A kormányfő szóvivője Mesterházy Attila nyilatkozatával kapcsolatban azt közölte: az MSZP továbbra is saját magából indul ki, és továbbra sem hajlandó letérni a kudarcot vallott gazdaságpolitikája hangoztatásának útjáról. A szocialisták ezt a sikertelen gazdaságpolitikájukat a megszorításokra építették, és továbbra sem hajlandók belátni, hogy a megszorítások rossz utat jelentettek, rontottak Magyarország helyzetén - hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve: az elhibázott szocialista gazdaságpolitika következménye, hogy rekordmagasságú volt a munkanélküliség a kormányváltáskor, a szocialisták nyolcéves kormányzása alatt mindent elöntött a korrupció, és nyolcvan százalék feletti lett az államadósság.

Kiemelte, ezzel szemben a Fidesz gazdaságpolitikájának középpontjában a munkahelyteremtés áll, valamint a gazdasági növekedés beindulásának lehetővé tétele és a pénzügyi stabilitás megteremtése jellemzi.

Ennek megfelelően - folytatta - Orbán Viktor Kötcsén világossá tette, hogy a kormánynak van egy nagyon fontos, három részfeladatból álló feladatköre. Emlékeztetett: ezek közé tartozik a polgári középosztály és a szerényebb bevétellel rendelkező, ezért bizonytalanabb helyzetű társadalmi rétegek közötti szövetség fenntartása; a magyar gazdaság teljes átalakítása a növekedés és a gazdaság talpra állítása érdekében; valamint a Gyurcsány-korszak során felhalmozott adósságcsapdából való kilábalása az országnak.

Mesterházy Attila hétfői sajtótájékoztatóján Orbán Viktort politikai drogdílernek nevezte, aki szerinte négy éve szintetikus boldogságot árul. Az MSZP elnöke ezt a kijelentését a miniszterelnök kötcsei beszédének egyik tanulságaként fogalmazta meg. A szocialista politikus egyebek mellett érhetetlennek nevezte, hogy a kormány miért akar ezermilliárdos nagyságrendben forrást kivonni a magyar gazdaságból.

Hétfőn több napilap is beszámolt Orbán Viktor kötcsei beszédéről. A Magyar Hírlap cikke szerint a miniszterelnök egyebek mellett azt mondta, hogy az új politika kétharmados többsége mögött a polgári középosztály és az alacsonyabb státusú tömegek szövetsége áll. Ezt a szövetséget fent kell tartani, miközben át kell építeni az egész gazdasági rendszert, s ezermilliárdokat kell kivonni a gazdaságból, hogy az adósságokat törleszteni tudják - közölte a kormányfő szavait idézve a lap. Ehhez hasonlóan a Népszabadság is arról számolt be, hogy Orbán Viktor Kötcsén azt mondta, ezermilliárdszám kell forrásokat kivonni a gazdaságból

Az MTI ezen híreket firtató kérdésére Szijjártó Péter kifejtette: Orbán Viktor arról beszélt, hogy ki kell juttatni abból az adósságcsapdából az országot, amelybe a Gyurcsány-korszak bejuttatta. Magyarország államadósságának mértéke ismert, ismertek a visszafizetési menetrendek, ismert, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak és más nemzetközi szervezetnek, hitelezőknek mikor mit kell visszafizetni - jegyezte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!