Belföld

2010.09.11. 14:22

Szijjártó: vissza akar tolakodni a Gyurcsány-korszak

Budapest - A miniszterelnök szóvivője szerint a Gyurcsány-korszak vissza akar tolakodni, dacára annak, hogy a magyar emberek már világos és egyértelmű döntést hoztak arról, hogy nem kérnek többet a Gyurcsány-korszakból.

MTI

Szijjártó Péter ezt Gyurcsány Ferenc volt kormányfőnek a Fapados Alapítvány által szombaton rendezett "100 nap – Becsapott Magyarország" című konferencián elhangzott beszédére reagálva mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a Gyurcsány-korszak újra és újra vissza akar tolakodni. "Vissza akar térni az a politika, amely szembefordította egymással az embereket, (...) az a politika, amely sikertelen, kudarcra ítélt, megszorításokra épülő gazdaságpolitikájával jelentősen rontotta Magyarország gazdasági pozícióit" - figyelmeztetett. 

Szavai szerint vissza akar térni a politikai bűnök korszaka, a Gyurcsány-korszak ugyanis a politikai bűnök korszaka volt, "hiszen a névadója, Gyurcsány Ferenc politikai bűnöket követett el Magyarország, a magyar emberek ellen". A szóvivő kiemelte, hogy az egyik legsúlyosabb "politikai bűn" az ország eladósítása volt.

A Gyurcsány-korszakban politikai döntésekkel oly mértékben adósították el Magyarországot - folytatta Szijjártó Péter -, hogy "nemrégiben hazánkat még a kilátástalan apátia uralta, és most minden erőre szükség van ahhoz, és minden magyar ember összefogására szükség van ahhoz, hogy a magyar gazdaságot talpra lehessen állítani".

A szóvivő hozzátette, azon döntések nyomán, amelyekkel a Gyurcsány-korszakban eladósították az országot, jövőre több mint 2800 milliárd forintnyi adósság-visszafizetési kötelezettsége jelentkezik Magyarországnak. "Jövőre tehát Gyurcsány Ferenc és a Gyurcsány-korszak politikai bűnei miatt ez az adósság-visszafizetési kötelezettség Magyarországtól több pénzt vesz el", mint amennyit egészségügyre, vagy például oktatásra, nyugdíjakra költött a költségvetés - mondta Szijjártó Péter.

Ez az a helyzet, ahonnan meg kell újítani Magyarországot, és a szombati esemény (Gyurcsány Ferenc beszéde) is arra szolgáltat bizonyítékot, hogy erre kizárólag a Fidesz alkalmas, kizárólag az emberekkel együtt - közölte a szóvivő.

Álláspontja szerint az október 3-ai önkormányzati választáson az emberek újra megerősíthetik a Gyurcsány-korszak lezárásáról szóló döntésüket. A választáson az emberek világossá tehetik azt is: támogatják, hogy a Fidesz és a nemzeti ügyek kormánya talpra állítsa az országot, a magyar gazdaságot.

Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc szombaton népszavazást szorgalmazott az új alkotmányról, Szijjártó Péter az MTI kérdésére azt mondta, jelenleg jogszabály van, amely alapján ezt nem lehet megtenni. Az alkotmányozás folyamatát azonban konzultációkra akarják építeni - hangsúlyozta. Szándékaik szerint lesz egy nagy konzultációsorozat, amely megelőzi majd az új alaptörvény parlamentbe való beterjesztését.

Ugyancsak kérdésre válaszolva azt mondta, Gyurcsány Ferenc kormányzását a rövid távú magánérdekek, az üzleti érdekek követése és a politikai bűnök elkövetése jellemezte.

Azzal kapcsolatban, hogy Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő, volt külügyminiszter szerint informális beszélgetéseken Brüsszelben már felmerült, hogy Orbán Viktor és Magyarország ezzel a kormánnyal alkalmas-e az Európai Unió soros elnöki tisztének betöltésére, Szijjártó Péter közölte: aki ilyeneket beszél ország-világ színe előtt, az Magyarország sikertelenségében érdekelt, és kárt okoz az országnak.

Magyarország felkészült az EU soros elnökségének betöltésére - jelentette ki a kormányfő szóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!